Kultúra

Koccint már sörrel a magyar?

A magyar egyetemisták több mint fele mindig is koccintott sörrel, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados „tilalom” letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt - derült ki IV. Budavári Sörfesztivál sörvacsoráján ismertetett kutatásból.

Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az 1956-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését.

Tízből három fiatalnak még mindig a bor jut eszébe, ha a magyarok italfogyasztási szokásaira gondol, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörivó nemzet vagyunk. A döntő többség (45%) szerint viszont felesleges különbséget tenni: azt iszunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül.

Ami a sörrel való koccintatás tilalmát illeti: a vidéken élők tájékozottabbak (tízből csak négyen nem tudták, honnan eredeztethető a koccantási tilalom), és a hagyományokat is jobban tisztelik. Míg a városiak csupán egyötödéről mondható el, hogy még mindig követi a szabályt, addig a vidékiek közel fele továbbra sem koccint sörrel.

„A IV. Budavári Sörfesztivál a hazai sörgasztronómia fejlesztéséről és a különleges nedűkről szól. Június 12. és 15. között mindenkire felhőtlen szórakozás vár, azokra is, akik a 150 év letelte után még mindig fontosnak tartják a hagyományt, és azokra is, akik el sem tudják képzelni a nyári sörözéseket koccintás nélkül. Számunkra a legfontosabb szabály az, hogy a korsókban minőségi sörök legyenek ” – nyilatkozta Kurucz Dániel főszervező. A négynapos sörünnepen a prágai Dalešice sörfőzde helyben főzött, szűretlen söreit is ki lehet próbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik