Kultúra

Júniustól Budán iszik a paraszt

Június 7-én, 8-án és 9-én a Műegyetem előtti Duna-parton kell majd keresni a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő sörfesztivál. Ugyanakkor egy szokatlan fesztiválfúzió keretében összefog a mostanáig a Hold utcai piacon rendezett Street Food Show-val.

Pár évvel ezelőtt mind a két fesztivál arra esküdött fel, hogy helyrebillenti egy nálunk alábecsült gasztronómiai kategória ázsióját – a street foodét és a magyar kézműves sörét – mostanra azonban olyan divat lett mind a kettőből, hogy mindkét fesztivál kinőtte a gyerekszobáját – olvasható a rendezvény közleményében.

A Főzdefeszt ezúttal minden eddiginél több – 38 – magyar kézműves sörfőzdét vonultat fel a Street Food Show 21 ételstandja mellé, hogy a sörrajongók se maradjanak éhesek, valamint az utcán evőknek is el kelljen gondolkodniuk azon, mivel öblítik le a hamburgerüket, fish and chipsüket vagy pastájukat. Külön színfoltot jelent a 9 food-truck: a frappánsan designolt járművekből árusító konyhák számítanak ma a legdivatosabb új vendéglátási irányzatnak – a Zing Burger food-truckja hétköznap például a Gozsdu udvarban csinál telt házat. Több étkezőkocsi először ezen a Street Food Show-n mutatkozik be, mint például a Nu Bistro food-truckja.

A régi kedvencek – mint a Békésszentandrási Sörfőzde vagy a Fóti Kézműves Sörfőzde – mellett ott lesz a folyton újdonságokkal sokkoló fiatal sörfőzőgeneráció. A Hopfanaticnál megkóstolhatjátok Magyarország valaha volt legerősebb sörét – a 15,2%-os bourbon whiskys hordóban érlelt kávés imperial stoutot, az Élesztő Sörműhely pedig újraértelmezi a nyári üdítő fogalmát a fesztivál leggyengébb – 3,8%-os – sörével, melybe annyi friss gyömbért tettek, hogy aki megkóstolja, táncra perdül.

Ahogy megszokhattuk, a fesztiválra a belépés ezentúl is ingyenes, és zene sem lesz, ami akadályozhatna a beszélgetésben. Mindenki hozhatja a saját korsóját és szavazhat a kedvenc sörére. Csak bírja végigkóstolni a kínálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik