Sport

Utánpótlás bajnokság lesz a hazai első osztály

A jégkorong Erste Ligából szép lassan eltűnnek a jobb csapatok. Egészen pontosan nívósabb bajnokságok, az osztrák és a szlovák felé vették az irányt immár hárman is. Mi lesz ebből?

Ahogy arról pár nappal ezelőtt mi is beszámoltunk, a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata csatlakozott a szlovák Tipsport Ligához.

A két magyar klub átigazolása jelentős hatással lehet a magyar központú Erste Ligára, illetve a magyar jégkorongra is.

Ami az Erste ligát illeti

A hazai bajnokságban minden bizonnyal valamilyen szintű színvonaleséssel kell számolni, hiszen az utóbbi kiírásokat uraló MAC és DVTK hagyja el a bajnokságot. A két távozó klub mellett azonban lesznek érkezők is. A ligához csatlakozik a 2018/19-es szezontól a Gyergyói HK, a Vasas HC, a Hokiklub Budapest (KMH), valamint az újjáalakult Debrecen (DEAC).

Hivatalos információ egyelőre nincs arról, hogy a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék indít-e valamilyen farmcsapatot, mint ahogy azt osztrák bajnokságban szereplő Fehérvár AV 19 is teszi, de a hírek arról szólnak, hogy együttműködés alakulhat ki a miskolci klub és a KMH között.

A kérdés az, hogy tényleg lesz-e érzékelhető színvonalesés lesz, sem. A Vienna Capitals II és a Fehérvári Titánok is nagyrészt fiatalokkal veszik majd fel a versenyt, továbbá az újonnan csatlakozott klubok esetében sem kizárható több magyar fiatal szerepeltetése sem.

Mivel a jobbak távoznak, a bajnokság szakmai színvonalában csökkenés várható, de hogy ez milyen mértékű lesz és mennyi ideig fog tartani, azt nehéz megmondani.  Ezzel szemben viszont egy sokkal kiegyensúlyozottabb bajnokság elé nézünk, ahol szorosabb küzdelmekre számíthatunk, mint az elmúlt évben. Akár 4-5 csapat is esélyes lehet a liga megnyerésére, ami a színvonaleséssel szemben épp ellenkező hatást is kiválthat,

még az is lehet, a több  szoros, kiszámíthatatlan meccsnek, az izgalmaknak köszönhetően nő a nézőszám, elégedettebb lesz a névadószponzor.

Ami a magyar hokit illeti

A magyar jégkorong szempontjából az mindenképpen pozitívum, hogy három csapat is erősebb bajnokságban próbál majd helytállni, ami mindenképp a honi játékosok fejlődését szolgálja.

Abban szinte mindenki egyetért, hogy ez jó. Ugyanis a Fehérvár 2007-es EBEL-ben való indulása, az ott jellemző magasabb tempó, a megszerzett rutin nélkül aligha szerepelhetett volna a válogatott kétszer is A-csoportban az elmúlt évtizedben.

A hazai jégkorong vezetői és hívei is hasonló hatásban reménykednek a szlovák ligában való indulás kapcsán, más kérdés, hogy van-e, vagy lesz-e annyi kiváló magyar jégkorongozó, hogy mindhárom csapatban (Fehérvár, DVTK, MAC) megfelelő mennyiségű hazai húzóember legyen, de eközben az Erste Liga is életben maradjon vagy fejlődjön.

A jégkorongrajongókat foglalkoztató kérdésekben –

  • vajon be tudnak-e robbanni az Erste Ligában több klubnál is lehetőséget kapó fiatalok,
  • a három magyar topcsapat be tud-e jutni az osztrák illetve a szlovák bajnokság rájátszásába

–  a 2018/19-es jégkorongszezon után lehet majd tisztábban látni.

Az pedig, hogy ezek a változások milyen hatással lesznek a magyar válogatott teljesítményére, arra legkorábban az április 29. és május 5. között megrendezésre kerülő asztanai divízió I/A-s világbajnokságon kaphatunk választ.

Szerző: Beke Zsombor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik