Tech

Jön a visszaváltható akku

távirányító (távirányító, )
távirányító (távirányító, )

Visszaváltható ceruzaakkukat kezdett forgalmazni egy portlandi cég. A kis áramforrások ugyanolyan hatékonyak, mint hagyományos alkáli társaik, de olcsóbbak, és nem szennyezik a környezetet.

Mindenki számára ismert probléma, hogy az elhasznált elemek rendkívül szennyezőek, és bár az utóbbi időben egyre nő az emberiség környezettudatossága, és az elemek ártalmatlanítása is segíti a helyzetet, mégis rengeteg AA és AAA elem landol a szeméttelepeken. A remény, hogy hosszú távon ne legyen szükség alkáli elemekre, egyelőre még elérhetetlennek tűnik, ugyanakkor van egy megoldás, ami távol tartja a szemetestől ezeket a kis akkumulátorokat.

A Bettery saját kis kioszkokban árulja négyesével csomagolt újratölthető elemeit, amelyek ugyanannyiba kerülnek, mint a normál alkáli elemek. Ezeket viszont, miután lemerültek, visszahelyezhetjük a többször felhasználható csomagolásba, és visszavihetjük a kioszkhoz, ahol minimális ráfizetésért kicserélik azt nekünk egy új, feltöltött készletre. A legjobb az egészben, hogy ezt a folyamatot addig ismételgethetjük, amíg kedvünk tartja, mégsem kell soha többet teljes árat fizetnünk az elemekért.

A Bettery aksik nagyjából 500 töltésig bírják a strapát, úgyhogy egészen biztosan csökkenteni tudnák a hulladékmennyiséget, ha széles körben elterjedhetnének. Ezenkívül elméletileg lehetséges lenne a nem Bettery márkájú elemek újrahasznosítása is. Reméljük, hogy a portlandi székhelyű cég ezt a szempontot is figyelembe veszi, ha elkezdenek növekedni. Jelenleg Amerikában a Whole Foods hálózatának néhány üzletében és a Portland Állami Egyetemen találhatunk ilyen kis elemboltokat, de reméljük, hogy nem csak a tengerentúlon, hanem világszerte elterjed majd ez a módszer. Mindannyiunk érdeke lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik