Belföld

Szombatra bezár a Nyugati pályaudvar

Kritikus felsővezetéket kell kijavítani a bevezető vágányoknál, ezért egy napra kiesik a forgalomból a pesti pályaudvar.

A felsővezetékek karbantartása miatt egész szombatra lezárják a Nyugati pályaudvart, ezért az oda érkező vonatok végállomása is megváltozik – közölte a MÁV szerdán. Ez érinti a váci, a veresegyházi, az esztergomi, a debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonalakat is.

A vasúttársaság szerint konkrétan egy vezeték az oka a blokádnak, ez a Vágány utca melletti szakaszon található és cseréje minden vágányt érint. A végleges helyreállítása miatt a teljes hálózatot áramtalanítani kell. Ha halogatták volna a javítást, egy meghibásodás napokra lebéníthatta volna a vonatforgalmat.

A szünnap miatt más karbantartásokat is elvégeznek, 400 szakember dolgozik majd a különböző feladatokon. Ha sikerülnek a javítások, felszámolhatnak több sebességkorlátozást és javulhat a menetrendszerűség. A pályaudvar bérlőit nem éri kár, a MÁV jóváírja nekik a keletkezett kiesést.

Íme a fontos menetrendi változások:

  • A Budapest–Esztergom vonalon a vonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek.
  • A Budapest–Vác–Szob vonalon a zónázó vonatok megállnak Felsőgöd, Dunakeszi-Gyártelep, Rákospalota-Újpest, Istvántelek megállóhelyeken rákosrendezői tartózkodással, majd folytatják útjukat Zuglón át a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon a ceglédi állomásig. A személyvonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. A reggeli gyorsított vonatok Vác felől Rákospalota-Újpestig közlekednek.
  • A 70-es, Budapest–Vác–Szob vonalon, a nemzetközi vonatok a Keleti pályaudvarról indulnak és oda érkeznek. Néhány vonat március 23-án este 18:30-tól a Keletibe érkezik és 25-én 9:25-ig onnan indul.
  • A Budapest–Veresegyház–Vác vonal járatai Rákospalota-Újpest állomásról indulnak és addig közlekednek.
  • A Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza, illetve a Budapest–Cegléd–Szeged vonalon közlekedő valamennyi InterCity vonat, illetve a lajosmizsei személyvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és a végállomásuk is Zugló. A sebesvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak és oda is futnak be. A zónázó vonatok összevonva közlekednek rákosrendezői tartózkodással, majd folytatják útjukat a 70-es vonalon Szobig. A monori személyvonatok Kőbánya-Kispestig járnak és onnan indulnak. Néhány vonat már március 23-án este csak Zuglóig, illetve 25-én hajnalban csak Zuglótól közlekedik.

A BKK is besegíthet, a 12M villamosok szombaton is járnak majd, de az M3-as metrópótló buszt is igénybe lehet majd venni. Az esztergomi vonal esetén a H5-ös HÉV-et ajánlják, de több vonatról Zuglónál át lehet szállni a Thököly úti buszokra és az 1-es villamosra.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik