Belföld
Budapest, 2017. október 7.
Az 1990-ben Marosvásárhelyen elkövetett magyarellenes pogrom cigány hõse, Puczi Béla emléktábláját tartják résztvevõk a roma büszkeség napja alkalmából tartott felvonuláson a Nyugati pályaudvar mellett 2017. október 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mégis emléktáblát kap a roma hős

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 12. 09. 16:52

December 10-én vasárnap avatják fel Puczi Béla emléktábláját a budapesti Nyugati pályaudvaron. A MÁV korábban nem engedte az emléktábla elkhelyezését, mondván Puczi a társaság épületeire emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni. Mivel pedig Puczi Béla nem volt a MÁV dolgozója, nem felel meg ennek a kritériumnak.

Puczi Béla marosvásárhelyi cigány egyike volt azoknak az ottani romáknak,  akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején „ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!” kiáltással a magyarok segítségére siettek. Romániában elítélték és börtönbe zárták. Onnan szabadulva Magyarországra menekült, ahol menekülttáborba zárták. Tíz évvel később ugyan megkapta a magyar állampolgárságot, de addigra tönkrement az élete és az egészsége. Élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, 2009-ben halt meg.

A Roma Sajtóközpont a visszautasítást követően petíciót indított, amelyben a MÁV Zrt. vezetőjének közbenjárását kérték. Úgy tűnik, sikerült meggyőzni őket, ugyanis az avatás Facebook-eseményénél azt írják, hogy a Kállai András szobrászművész által alkotott emléktáblát a szükséges engedélyek beszerzése és a MÁV nagyvonalú hozzájárulása után a Nyugati pályaudvar falán fogják elhelyezni.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.