Gazdaság

Meglepetés: jobban nőtt a gazdaság, mint ahogy várták

GDP(960x640).jpg (Array)
GDP(960x640).jpg (Array)

Magyarország bruttó hazai terméke 2017 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 4,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, jelentette a KSH első becslésében. Az adat meglepetés abból a szempontból, hogy a vonatkozó piaci várakozás 4,1% volt. Viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden 4,8 százalékra várta a GDP-növekedést.

A KSH főosztályvezetője Szőkéné Boros Zsuzsanna az adatok ismertetésekor elmondta: a negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások, kiemelten a kereskedelem járultak hozzá.

Majdnem 30 százalékot nőtt tavaly az építőipar
A 2016-os év igen gyenge teljesítményét sikerült így felülmúlni. Idén erőteljes lassulás jöhet.

2017 IV. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene.

2017-ben egész évben a GDP 4,0 százalékkal emelkedett. Így az erős utolsó negyedév az éves átlagos GDP-növekedést is hajszállal a várakozások fölé emelte,  megközelítve az NGM 4,1 százalékos várakozását. Sőt, mivel a 2016-os bázisév egy szökőnappal hosszabb volt, a kiigazított éves átlagos növekedési adat 4,2%, kommentált a Portfolio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik