Gazdaság

Majdnem 30 százalékot nőtt tavaly az építőipar

2017 decemberében az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. (Tavaly 18,8 százalékkal esett vissza az előző évihez képest a termelés.) Idén mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján decemberben az építőipar termelése 3,9 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.

2017-ben az építőipari termelés 29,6 százalékkal bővült 2016-hoz képest. Az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 5,2 százalékkal magasabbak voltak a 2016. évieknél, jelentette a KSH.

2017 decemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbiaknál a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült.
  • Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 27,2, az egyéb építményeké 53,2, a speciális szaképítésé 31,7 százalékkal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal. Az egyéb építmények közül több, nagy értékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre.
  • Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

2017. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest az épületek építése 27,0, az egyéb építményeké 34,8 százalékkal emelkedett 2017-ben.

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9 százalékkal nőttek az árak 2016 IV. negyedévéhez mérten. Az építőipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Idén erőteljes lassulás jöhet

A tavalyi látványos gyorsulás után 2018-ban már erőteljes lassulásba válthat a kivitelezési árak növekedése – kommentálta a KSH gyorstájékoztató adatait a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Holding vezetője, Tatár Tibor. A Futureal tapasztalatai alapján Budapesten az elmúlt évben mintegy 25-30 százalékkal emelkedtek a kivitelezési árak, a vállalatcsoport szakértői az idén 5-10 százalékos növekedéssel számolnak.

Tatár Tibor szerint a kivitelezési árakra az újlakáspiac és az irodapiac idei alakulása egyaránt fékezőleg hathat. Az 5 százalékos lakásáfa jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, illetve – részben ezzel összefüggésben – a fejlesztők projektindítási kedvének megcsappanása lehet az egyik ilyen tényező. A másik az, hogy a kisebb, kevésbé tőkeerős irodaház-építők között is sokan kerültek nehéz helyzetbe: számos projekt már most óriási késésben van, több bejelentett fejlesztés pedig még el sem indult – fogalmazott a szakember. Hozzátette: a kisebb projektek megvalósítása azért egyre bizonytalanabb, mert az amúgy is komoly létszámhiánnyal küzdő kivitelezői oldal az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesíti előnyben.

Csúcson a foglalkoztatás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy tavaly hónapról hónapra látványos növekedést mutatott az építőipar, így nem meglepő a jelentős bővülésről tanúskodó éves adat. A lakásépítések a korábbi éveknél nagyobb szerepet játszottak az építőipari növekedésben, az egyéb építményeknél pedig az uniós és állami forrásokon alapuló fejlesztések voltak a fókuszban.

A szakember közölte, hogy a részletes adatokból kiderül, hogy az építőiparban a fejlesztők jelentős kapacitást építettek ki az elmúlt években a nagy kereslet hatására. A foglalkoztatottak száma tízéves rekordot ért el tavaly, 2017 harmadik negyedévében az építőiparban foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezres határt. Erre legutóbb a válság elmélyülése előtt, 2008-ban volt példa.

Mindez azt is jelenti, hogy a legtöbb embert foglalkoztató ágazatok között a legjelentősebb létszámbővülés az építőiparban volt. Bár a foglalkoztattak száma évtizedes távlatban csúcson van, az ágazatban továbbra is komoly gondot jelent a munkaerőhiány. Ha pedig lenne elég szakember, akkor az építőipar még jelentősebb növekedésre lehetne képes, tette hozzá Balogh, aki szerint kiugró évet zárt az építőipar.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik