Belföld

Az ÁPV tengeri hajókat, és gázszolgáltatót ad el

Az ÁPV igazgatósága döntött a Mahart tulajdonában lévő tengerjáró hajók eladásáról, az ELMIB és Magyar Gázszolgáltató értékesítéséről, megtárgyalta a Magyar Posta stratégiai célkitűzéseit, és kiválasztotta a Nemzeti Tankönyvkiadó tenderének második fordulós szereplőit.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága jóváhagyta, hogy a Mahart Magyar Hajózási Rt., a tulajdonában lévő Pannon Sun és Pannon Star elnevezésű, orosz építésű tengerjáró hajókat, a jutalékok levonása után összesen több mint 13 millió dollár vételár megfizetése mellett értékesítse – közölte az ÁPV csütörtökön.

Az értékesítésből származó – a korábbi várakozásokat jóval meghaladó – bevételt a kormányhatározatnak megfelelően a Mahartnak be kell fizetnie a költségvetésbe.

“Ezzel a döntéssel a privatizációs szervezet elfogadta az orosz államadósság terhére átvett hajók értékesítésének főbb feltételeit, és azokat jóváhagyás céljából a pénzügyminiszter elé terjesztette” – áll az ÁPV közleményében.

Az igazgatóság megtárgyalta az ÁPV Rt. 100 százalékos tulajdonában lévő Magyar Posta Rt. 2005-2009 közötti stratégiáját és támogatta az MP által megfogalmazott alapvető stratégiai célkitűzéseket, s egyetértett azzal, hogy a megkezdett modernizációs programot folytatni kell.

Az ÁPV Rt. szükségesnek tarja, hogy a versenypiacon való helytálláshoz nélkülözhetetlen minőség, és a hatékonyság javítása kapjon prioritást a posta valamennyi tevékenységi területén – fogalmaz az igazgatóság a közleményben.

A tulajdonos álláspontja szerint a részlegesen, vagy teljesen liberalizált piacon csak azok a nemzeti szolgáltatók tudnak versenyképesek maradni, amelyek növelik ügyfél orientáltságukat. A tulajdonos a jövőben is kiemelt figyelmet szán a tervezett hálózat korszerűsítésére, az éves beruházási tervekre, illetve az üzletági elképzelések jövedelmezőségére is.

Ugyancsak döntött az igazgatóság az ELMIB Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Rt. állami tulajdonban lévő 99,98 százalékos, és a Magyar Gázszolgáltató Kft. 59.98 százalékos tulajdonrészének együttes értékesítéséről, nyilvános, egyfordulós pályázat útján. Pályázatot benyújtani csak mindkét társasági részesedésre együttesen lehet – áll a közleményben.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. privatizációs értékelő bizottsága döntött a Tankönyvkiadó értékesítési tenderének második fordulójába meghívandó pályázókról.

Az ÁPV Rt. 2004. július 26-án hirdetett nyilvános, kétfordulós pályázatot társaság jegyzett tőkéjének 75 százaléka mínusz 1 szavazati hányadát kitevő részvénycsomagjának megvásárlására. A pályázat első fordulójában a pályázati felhívásban megjelölt határidőre – 2004. augusztus 25-én – 13 ajánlattevő nyújtotta be előzetes ajánlatát. A benyújtott ajánlatok közül az ÁPV Rt. 11 ajánlatot érvényesnek, 2 ajánlatot pedig tartalmi előírások nem teljesítése miatt érvénytelennek nyilvánított.

Az érvényes ajánlatokat az értékelő bizottság minősítette, rangsorolta és az ÁPV Rt. a pályázat második fordulójába az első 5 előzetes ajánlatot benyújtó pályázót hívta meg. A második fordulóban részt vevő ajánlattevők lehetőséget kapnak adatszoba látogatásra, és az átvilágítási folyamat befejezését követően, 2004. október 25-én tehetik meg végleges ajánlataikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik