Belföld

Botránymentes választás Szerbiában

Az elmúlt hetek etnikai villongásai után szerencsére atrocitások nélkül zajlottak a hétvégi szerbiai választások. Alacsony részvételi arány mellett egyértelmű ellenzéki siker született. A VMSZ a vártnál halványabban szerepelt.

Különösebb atrocitások nélkül, ám csekély érdeklődés mellett zajlott a szerbiai helyhatósági és a vajdasági tartományi parlamenti választások első fordulója. Nem végleges adatok szerint körülbelül a választásra jogosultak egyharmada járult az urnákhoz. A szerbiai helyhatósági választásról, illetve a vajdasági parlamenti választásról összesített nem hivatalos eredmények egyelőre nincsenek, de a településekről érkező adatokból látható, hogy a DS és az SRS szerepelt a legjobban mindkét választáson.








Belgrádi helyzetkép
Belgrádban az első fordulóban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic közel három százalékkal lekörözte Aleksandar Vucicot, a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltjét, ők ketten szállnak versenybe két hét múlva. A vajdasági székvárosban, Újvidéken fordított a helyzet: a radikális Maja Gojkovic győzött, három százalékkal hagyta le Borislav Novakovic (DS) jelenlegi polgármestert.

Jól szerepelt az ellenzék


Az előzetes eredmények alapján a helyhatósági választásokon a két ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) szerepelt a legjobban. A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) várhatóan az eddigieknél kevesebb polgármestere lesz.


Tomislav Nikolic, az SRS első embere elégedettségét hangoztatta, a választási eredmény szerinte azt jelzi, hogy “Szerbia tovább radikalizálódik, s hamarosan megszabadul a bűnözéstől és a korrupciótól”. Boris Tadic, a DS elnöke viszont úgy látja, hogy a radikális irányvonal nyilvánvalóan a második helyre szorul Szerbiában, s a választáson az ország még néhány lépést tett az európai értékek és az európai politikai célok megvalósítása felé.








Váltás készül Magyarkanizsán
A szavazati arányok alapján valószínű, hogy a VMSZ elveszíti a polgármesteri széket a 86 százalékban magyarok lakta Magyarkanizsán, ahol állítólag a párton belüli ellentétek miatt nem a népszerű jelenlegi polgármestert, Balla Lajos Lászlót indította a VMSZ. Gondot jelenthet az is, hogy Szabadkán és Csókán a második fordulóban a VMSZ jelöltjének a DS jelöltjével kell versenybe szállnia, vagyis stratégiai partnerségiviszonyban lévő pártok jelöltjei mérkőznek meg egymással.


A VMSZ aggódik


A választási rendszer bonyolultsága miatt a helyhatósági forduló összesített végleges adatait, illetve a tartományi parlamenti választás előzetes adatait csak hétfőn teszik közzé. A VMSZ hétfőn hajnalban nem hivatalos és nem végleges adatok alapján arról tájékoztatta a tudósítókat, hogy várhatóan hat észak-bácskai városban kerül tovább a két hét múlva esedékes második fordulóba a párt polgármesterjelöltje.

Szabadkán Kucsera Géza, Magyarkanizsán Bacskulin István, Bácstopolyán Bábi Attila, Zentán Juhász Attila, Csókán Margit Zoltán és Óbecsén Varga F.József maradt versenyben. Adán nem jutott tovább a VMSZ polgármesterjelöltje, Kishegyesen pedig várhatóan meg kell ismételni a választást, mivel a szavazócédulákon hibásan tüntették fel a jelöltek nevét. Jelenleg a VMSZ-nek az említett városokban van polgármestere. Más magyar pártnak nincs egy sem, s nem valószínű, hogy a vasárnapi választás után lesz.








Történelmi választás
Vojislav Kostunica, szerbiai kormányfő kijelentette, hogy ezek a választások történelmi jelentőségűek, mert olyan feltételek közepette folynak, amikor hosszú idő után egyetlen politikai párt sem vonta kétségbe a demokratikusan összeegyeztetett szabályokat.

Politológusok mondták


Vladimir Goati belgrádi politológus szerint a választási adatokból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy két ellenzéki párt, a DS és az SRS viszi a pálmát, s tovább gyöngül a kormánykoalíció pártjainak támogatottsága. Goati úgy fogalmazott, hogy a kormány “újabb vereséggel és saját tehetetlenségével szembesült”, amit intő jelként kell értelmeznie.


Zoran Lutovac belgrádi elemző este úgy értékelte, hogy az alacsony részvételi arány szokványos a helyhatósági választások esetében. “Az lenne a furcsa, ha a részvétel meghaladta volna a 40 százalékot” – mondta Lutovac a Szerbiai Rádió és Televíziónak és hozzátette, ezek a választások mégis fontosak, mert most történik meg először, hogy közvetlenül választják meg a polgármestereket. Emiatt tömegesebb részvételt vártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik