Tech

Durván berágtak a Microsoftra

Kedden írtunk arról, hogy az Xbox konzolokat gyártó, és a játékgépek versenyében épp alulmaradó Microsoft váratlan lépésre szánta el magát: bejelentették, hogy az idei évtől minden Xbox-exkluzív játékuk a megjelenés napjától elérhető lesz az Xbox Game Pass nevű előfizetős szolgáltatás keretében.

Kétségbeesett lépésre szánta el magát a Microsoft
Növelni kell a konzoleladásokat, és ezért hajlandók beáldozni a játékaikat.

Az Xbox Game Pass egy havi 2500 forintért használható rendszer, ahonnan száznál is több régebbi játék tölthető le és játszható mindaddig, amíg él az előfizetés. A cég bejelentése viszont azt jelenti, hogy mostantól az Xbox One konzolok tulajdonosai 10 dollárért juthatnak olyan programokhoz (első körben: State of Decay 2, Sea of Thieves, Crackdown 3), amik ugyanakkor 60 dollárért kaphatók a boltokban.

Ez a döntés nagy valószínűséggel jót fog tenni a konkurens PS4 mögött jócskán lemaradt Xbox eladásainak, ugyanakkor a videojátékos boltokat kényesen érintheti a tény, hogy a vásárlók már 2500 forintért is elindíthatnak olyan játékokat, amiket az üzletekből átlagosan 18 000 Ft-ért lehet elvinni.

Forrás: Major Nelson / Facebook

Egy ausztriai bolt, a Gameware vezetősége például annyira feldühödött a Microsoft lépésén, hogy a cég összes termékét kivették a kínálatukból, és egy osztrák magazinnak adott interjúban kifejtették, hogy „nem értjük miért akarna a jövőben bárki Microsoft konzolokat árulni, miközben haszon nincs rajta csak kiadás, ha a Microsoft meg akarja tartani magának a játékokból keletkező összes profitot”.

Habár az osztrák üzlet lépése kicsit elhamarkodottnak tűnik, az tisztán látszik, hogy a Microsoft lépése váratlanul érte a videojáték-piacot, és az Xbox Game Pass szolgáltatás ilyen jellegű előtérbe tolása alapjaiban változtathatja meg a játékok jövőjét. A digitális változatok már régóta hatalmas szeletet szakítanak ki az eladásokból, de az előfizetéses modell a közeljövőben ugyanúgy felforgathatja a videojátékok világát, mint ahogy azt a Netflix tette a filmekével és a sorozatokéval.

Nem a nyers erő dönti el a konzolháborút
Hamarosan kapható a valaha készült legerősebb konzol, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a Microsoft és az Xbox One X nyert helyzetben van. Sőt!

Nyitó illusztráció: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik