Tech

Készül a bolygóközi internet

világűr (kozmosz)
világűr (kozmosz)

Az amerikai és az európai űrügynökség sikerrel tesztelt egy új kommunikációs technológiát, amely a bolygóközi internet gerincét képezheti.

Az új protokoll a DTN nevet viseli, amely a Disruption Tolerant Networking (szakadást tűrő hálózat) rövidítése – egyúttal a rendszer működésének rövid összefoglalása is.

Ugyanis itt a Földön a “hagyományos” internet a küldött adatokat csomagokra bontja fel, melyeket a legközelebbi működő csomópontokon keresztül továbbítja a cél felé, ahol majd a csomagokból ismét értelmezhető adat jön létre. Ez teljesen jól működik egy olyan bolygón, ahol “minden sarkon” van egy továbbításra képes számítógép, azonban nem alkalmas az űrben, ahol az adatok ellátása vékony és sérülékeny.

A DTN éppen ezért lépésről lépésre továbbítja az információt: az egyik csomópontba beérkező csomagok addig maradnak ott, amíg a következő csomóponttal nem sikerül kapcsolatot létesíteni.

És hogy miként tesztelték az új rendszert? Nos, a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták egy Földön található Lego-robotot távirányítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik