Belföld

Privatizáció – Richter helyett Mol?

Nagy hullámokat vetett a piacon az ÁPV elnökének nyilatkozata, miszerint az idén a Molt értékesítenék a Richter-pakett helyett. Hogyan profitáljunk a kormány privatizációs terveiből?

Amikor már sokan panaszkodtak, hogy elmúltak a régi szép idők, amikor a privatizáció során akár meg is lehetett duplázni a befektetett tőkét szinte egy-két hónapon belül, akkor jött egy FHB, amely pontosan így tett. Az idén terítékre kerülő vállalatok esetében igencsak nagy optimizmus lenne hasonló hozamra számítani. Nem valami új izgalmas vállalat várható ugyanis a piacon, hanem egy régi ismerős. Csakhogy nem tudjuk, hogy melyik: a Mol vagy a Richter?

Összevissza beszélnek? 

Kedden az ÁPV Rt. elnöke a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta (a magyar sajtónak viszont azóta sem kommentálta), hogy az idén a Richter helyett a Molt fogják eladni. Az Antenna Hungária 74 százalékos csomagját szakmai befektetőnek értékesítik, míg FHB részvényeket nem kívánnak eladni. Stop. Nézzük a hátteret. A kormány februárban villámprivatizált 12 százaléknyi Mol-részvényt, amikor is 180 napos böjtöt jelentett be, miszerint önkéntesen vállalja, hogy hat hónapon keresztül nem fog további részvényeket eladni. Hamarosan azonban már azt is jelezték, hogy a hat hónap augusztusi lejáratakor sem fognak eladni, ez bizony átcsúszik 2005-re. Mert, úgymond, teljesen a Richterben meglévő 25 százalékos pakett értékesítésére koncentrálnak…  

Elszúrták, vagy elpiszmogták 

Hamarosan véget ér az április, lesz itt tűzijáték és EU-csatlakozás majd remélhetőleg nyár, de egy valami már nem lesz: 300 hátralévő nap az évből. Márpedig ennyire lenne szükség ahhoz, hogy végre tudják hajtani a Richter-privatizációt. Ezzel szemben még a tanácsadói pályázatot sem írták ki. A késlekedésnek két oka lehet, amelyek közül egyik sem feltétlenül hízelgő a kormányra nézve.

Az csúszás egyik oka a sokfejű sárkány tipikus esete. Amit a kormányszóvivő spórolásnak nevezne a telefonköltségekkel, azt nyugodtan hívhatjuk kommunikációs hibának is. Senki nem emelte fel a kagylót ugyanis a Pénzügyminisztériumban vagy az Egészségügyi Minisztériumban, hogy a gyógyszerárakba történő drasztikus beavatkozás nem túl szerencsés, amikor éppen a legnagyobb hazai gyógyszergyárat akarjuk privatizálni.


A hatósági beavatkozás mintegy 10 százalékot radírozott le a Richter értékéből, ami azt jelenti, hogy mintegy 15 milliárd forinttal kevesebb húzza az állam zsebét. Most a kormány rájöhetett, hogy meg kellene oldani a gyógyszerárproblémát, mielőtt tovább lépnek.

Természetesen az is lehet, hogy valóban csak elpiszmogták a dolgot, kicsúsztak az időből, ahogy azt Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke sugallta. Már tavaly év végén arról beszéltek, hogy el fogják adni a Richtert, és mindössze arra van szükség, hogy megszülessen a döntés a társaság függetlenségének szavatolásáról. Erre azonban csak nem akar megszületni semmilyen stratégia.

Enni kell! 

Amikor a Pénzügy-minisztériumban vagy az ÁPV Rt.-nél valaki ránézett a naptárra, és feltűnt, hogy eltelt az év harmada, akkor megkondult a vészharang. A költségvetés továbbra is gondban van, nem kis kunszt finanszírozni, és ezért égető nagy szükség van készpénzre. A tervek szerint az idén 250 milliárd forint értékben kerül sor privatizációra. Ebből a Mol eladásából már befolyt mintegy 60 milliárd. A Richter privatizációjából 150 milliárdra számított a kormány, ez most kiesik. A kormány most úgy húzta elő a Molt, mint bűvész szokta a nyuszit a kalapból. A piacon nagyjából már mindenki elkönyvelte, hogy a Mol maradék részének eladása az idén már nem helyez nyomást a piacra. 

Hogyan profitáljunk?


A hírekre a Mol árfolyama igen rosszul reagált. Gyorsan esett két százalékot, de könnyen kerülhet még lejjebb is. Valószínűleg érdemes itt profitot realizálni, különösen azoknak, akik a privatizáció során halasztott fizetéssel vásárolták a részvényeket.

A Richter esetében egy kicsit árnyaltabb a helyzet. A hír, hogy az idén nem adják el az állami csomagot, jelentős nyomást vehet le az árfolyamról. Azt is lehet tudni, hogy egyes hedge fundok azért adtak el fedezetlenül részvényeket, hogy aztán a privatizáció során olcsóbban visszavásárolhassák s arbitrálhassák a különbséget. Most ezek az alapok visszavásárolhatják a Richter-részvényeket a piacon, ami az árfolyam emelkedéséhez vezethetne.

Spekulánsok ideje jön

De továbbra is ott marad a gyógyszerár-támogatás kérdése. Ugyanis a kormány javaslatára a parlament megszavazta, hogy a piaci korlátozás az eredetileg tervezett 180 napon túl is folytatódhasson. Nehéz elképzelni, hogy a Richter ismét ostromolni fogja a 27 ezer forintos szintet, mielőtt a helyzet rendeződne. A megoldás megszületése után viszont ismét terítékre fog kerülni a privatizáció, és az akkor újabb ok lesz a nyomott árfolyamra.

Készüljünk fel arra, hogy csak nagyon csekély mozgásokat lehet a következő időben játszani a Richterrel. Ez sokkal inkább a spekulánsok terepe lesz, semmint a hosszú távra befektetőké. Aki tartós befektetésre gondol, vegyen kötvényt, és majd vesz részvényt, ha a sötét felhők elvonultak. Évi 10 százalékkal kockázatmentesen így sem jár rosszul az ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik