Belföld

Az Ecostat szerint egymilliárd euróval magasabb lesz az idei deficit

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet áprilisi prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 5,7 milliárd euró lesz az idén; az intézet egy hónappal korábban 4,7 milliárd euróra várta a deficitet.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló szerint az ország gazdasági kilátásai folyamatosan javulnak, a reálgazdasági mutatók és a konjunktúra-indexek növekedést jeleznek. A külső kereslet enyhe növekedése magával húzta a hazai ipari termelést, az egyensúlyi mutatók a várakozások szerint törékenyek, tendenciájukban azonban javulóak.

Az Ecostat szerint az államháztartási deficit mérséklésére hozott kormányzati intézkedések eredményesek, a gazdaság az élénkülő konjunktúra és a javuló egyensúly jegyeit hordozza.

A kedvező makrogazdasági mutatók, bizalmi indexek és rendelések, valamint a nemzetközi prognózisok alapján a bruttó hazai termék (GDP) növekedése 2004-ben elérheti a 3,5 százalékot. A növekedésben a lakossági fogyasztás szerepe mérséklődik, helyét az ipari termelés, a beruházások és az áruexport bővülése veszi át.

A foglalkoztatottság lassú ütemben bővül, a termelés növekedését alapvetően a termelékenység javulása biztosítja. Az intézet az év egészére az ipar 7-8 százalékos bővülésével számol.

“Az államháztartási hiány az elmúlt hónapokban a Pénzügyminisztérium prognózisának megfelelően alakult. Májusban és júniusban – elsősorban az import áfa elszámolások változása miatt – a pénzforgalmi szemléletben (GFS) a deficit jelentősen emelkedik. Eredményszemléletben (ESA) az éves hiány 5 százalék alatt tartható” – áll az összefoglalóban.

A folyó fizetési mérleg egyenlege februárban tovább romlott, a külső hiány az új módszertan szerint a második hónap végére 1 milliárd euró fölé emelkedett. Az áruforgalom egyenlege némileg javult, a szolgáltatások egyenlege viszont az év első két hónapjában romlott. A közvetlen külföldi tőkebefektetések volumene lassú ütemben emelkedik, aránya a folyó fizetések finanszírozásában továbbra is alacsony, a finanszírozási oldalon némi elmozdulás észlelhető.

Mindezek alapján az intézet 2004-re 5,7 milliárd euró külső hiányt prognosztizál.

Az Ecostat szerint a forint lassan stabilizálódó árfolyama mellett a jegybanki alapkamat tovább csökkenthető, az év végéig 9,5 százalékra mérsékelhető. .

Az infláció a vártnál kedvezőbben alakult az első negyedév végén: az első három hónapban 6,8 százalékos volt az átlagos drágulás. A kutatók úgy vélik, hogy az áprilisi és májusi 12 havi fogyasztói árindex még emelkedni fog, 7,5 százaléknál magasabb árindexre azonban nem számítanak a következő hónapokban.

Az év második felében csökkenő ütemű inflációt vár az Ecostat, éves átlagban 6,5 százalékos árindexet jelez előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik