Belföld

ÁPRILIS 11. – A PARKINSON VILÁGNAPON FELFIGYEL AZ EGÉSZ VILÁG

Ma mutatják be Londonban Muhammad Ali lányának illusztrált könyvét a Parkinson-kórban szenvedő és családja közti párbeszéd elősegítéséért.

Budapest, 2005 április 5. – Londonban a mai napon mutatják be Resheda Ali kifejezetten gyerekek számára írt illusztrált könyvét a Parkinson-kórról. A szerző személyes tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy milyen az élet egy, a Parkinson-kór által érintett családban. Édesapja, a világhíres Muhammad Ali, több mint húsz éve szenved Parkinson-kórban. A Parkinson-kór az egyik legelterjedtebb, fokozatosan súlyosbodó, bénító idegrendszeri rendellenesség, amely jelentős mértékben hat a Parkinson-kórban szenvedő emberek, valamint családtagjaik életminőségére. Az április 11-én tartott Parkinson Világnap alkalmat kínál arra, hogy Magyarország lakossága is kiemelt figyelmet szenteljen a betegségnek és csatlakozzon a betegséggel kapcsolatos intenzív felvilágosító kampányhoz.


A lakosság, a betegek, a hozzátartozók, az érintett családokban élő gyermekek Parkinson-kórral kapcsolatos felvilágosításának szükségszerűsége a világ számos országában ma már nem kérdés: világhírű személyiségek – Muhammad Ali, Johny Cash és Michal J. Fox– vállalták fel betegségüket, mely által a Parkinson-kór a figyelem középpontjába került.

Nem szokatlan, hogy azok a gyerekek, akiknek közeli rokonai valamilyen krónikus betegségben szenvednek, összezavarodnak és nyugtalanná válnak a történtek miatt. Különösen a Parkinson-kórban szenvedő rokon testi és érzelmi változásai lehetnek nagyon aggasztóak számukra. A “Fogom a kezed, hogy el ne ess – A Parkinson-kór a gyerek szemével” című könyv azért íródott, hogy a gyerekek jobban megértsék a szülő vagy a nagyszülő betegségét.

“A könyv megírásával az volt a célom, hogy elősegítsem a jobb kommunikációt a betegség által érintett gyerekek, családtagok és barátok között. A Parkinson-kór elleni küzdelem közös erőfeszítést igényel, ami csak akkor lehet hatásos, ha mindenki együtt dolgozik rajta. Én magam azzal küzdöttem, hogy két kisgyermekemmel megpróbáljam megértetni a nagypapájukkal történteket”- mondta a szerző, Rasheda Ali. “Azt remélem, hogy bátorítani tudok más családokat a Parkinson-kórban szenvedő szeretteikkel való kommunikációra, és remélem, meg tudom könnyíteni azoknak a felnőtteknek a erőfeszítéseit, akik gyerekeiknek próbálják elmagyarázni a helyzetet.”

A “Fogom a kezed, hogy el ne ess” című könyv egyszerű szavakkal magyarázza el a Parkinson-kór tüneteit – úgy mint a kézremegés, csoszogó járás, megmerevedés, a végtagok merevsége, érthetetlen beszéd, depresszió és alvási zavarok –, mindezt könnyen érthető illusztrációk segítségével.

A betegségről való felvilágosítás nemcsak a gyermekek szempontjából fontos, de a beteg és családtagjai részére is kiemelt jelentőséggel bír. A jelenlegi terápiák képessé teszik a Parkinson-kórban szenvedő betegeket, hogy jobban kézben tudják tartani napi tevékenységeik irányítását. Többségük a betegség során szedett gyógyszerek hatására képessé válik a tünetek kontrollálására. Ehhez azonban szükség van a beteg tájékozottságára, illetve a beteg és az orvos közötti jobb kommunikáció is hozzájárulhat a tünetek korai felismeréséhez. Valójában az orvos felkeresése gyakran megoldást jelenthet erre a problémára, mivel a kezelés könnyen optimalizálható a ma már rendelkezésre álló korszerű, a betegek komfortérzetét is szem előtt tartó gyógyszeres terápia megjelenésével.

A Parkinson-kórról
A Parkinson-kórban szenvedő betegek számát 6,3 millióra becsülik a világon. A 65 év feletti embereknél 100 emberből 1,6-ot érint, a 80 év felettieknél 50-ből 1-et. A betegség kezdetekor az átlagos életkor 60 év, habár 20-ból 1 eset a 40 év alattiakat érinti. Statisztikai számítások alapján a kórkép előfordulása várhatóan növekedni fog, a 2040-es évekre a jelenlegi betegszám csaknem négyszeresével számolnak.

Bár a betegség oka ismeretlen, a tünetekért a dopamint tartalmazó idegsejtek azaz neuronok pusztulása felelős a substantia nigrában, az agy egyik a mozgást kontrolláló részében. A Parkinson-kórt olykor nehéz diagnosztizálni, mert a tünetek hasonlóak lehetnek más betegségekéhez. A Parkinson-kór tünetei: a végtagok nyugalomban jelentkező remegése; lassú mozgás; a végtagok merevsége és feszessége, valamint járás- és egyensúlyzavarok. A betegség előrehaladtával ezek a tünetek általában súlyosbodnak, és meggátolják a beteg munkavégző képességét, valamint a mindennapi élet tevékenységeinek elvégzését.

A Novartis-ról
A Novartis a világ vezető gyógyszervállalata az innovatív gyógyszerek kutatásában és fejlesztésében. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri, a légzőszervi, a dermatológiai és mozgásszervi betegségekre kifejlesztett terápiák mellett az onkológia és a transzplantáció területén is vezető gyógyszereket kínál.

A Novartis AG (NYSE:NVS) a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2004-es évben a cég forgalma 28,2 milliárd dollár nettó eredménye 5,8 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben körülbelül 4,2 milliárd dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 81 400 főt foglalkoztat.
További információ: www.novartis.com

# # #

További sajtóinformáció:

Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: (061) 239 1098
Email: katalin.horvath@opencom.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik