Advent

Hogyan ne legyen rémálom a karácsonyi vásárlás?

A karácsony egy szuper ünnep, összegyűlik a család, a barátok és együtt ünnepelnek, ajándékoznak. De pont a készülődés és az ajándékok miatt válhat az egész advent egy rémálommá. Elég pár átgondolt lépés, és a készülődés nem lesz pokol.

Először is a legfontosabb a tervezés. Sokan ott csúsznak el a készülődésben, hogy rendszertelenül neki esnek és a végén tényleg rettentő nyomássá alakul át az egész adventi időszak. Kezdésnek vegyük sorra, hogy kinek szeretnénk ajándékkal kedveskedni. Tanácsos egy táblázatot csinálni, amiben minden információt vezetünk, ami akár papíron akár excelben is gyorsan megvan. Ha többen ötletelünk, akkor sok időt spórolhatunk, ha a táblázatot egy online szerkeszthető és megosztható oldalon hozzuk létre, például Google Drive-ban, így azonos időben lehet beleírni az ajándékokat, vagy egymás ötleteihez megjegyzést fűzni. Ha megvan a névsor, akkor jöhetnek mellé a meglepetések. Az igazán profi karácsonyozók már év közben figyelik a szeretteik elejtett kívánságait és ilyenkor csak válogatniuk kell az összegyűjtött listáról.

Sok kritika éri a karácsonyt, hogy nem szól másról, mint a költekezésről, és nem ritka, hogy anyagi mélyrepülést okoz az ünnepi bevásárlás. A legjobban ez ellen egy végig gondolt költségvetés védhet meg. Kiszámolunk egy meghatározott keretet a pénztárcánkhoz mérve, ami az ajándékokra költhető, és ezt szét kell csak osztani fontossági sorrendben a listán szereplők között. Nem árt ha tudatosan esetleg már ősszel félreteszünk pénzt az adventre, sokkal nyugodtabb lehet a vásárlás biztos háttérrel. Ha nem kétségbeesetten kapkodunk, hogy legyen valami a fa alatt, akkor valószínűleg kevesebb felesleges ajándékot is veszünk meg és a keretet hasznosabb ajándékokra fordíthatjuk. Őszintén, kevés embernek a legtesthezállóbb meglepetés a harmadik kismacis bögre vagy a tizenötödik giccses gyertyatartó.

Az impulzusvásárlás kiküszöbölhető, ha minden ajándéknak utána nézünk a neten vagy személyesen az üzletekben, hol találhatóak a kedvezőbb ajánlatok és nem költünk azonnal. Érdemes figyelni az akciókat, érdeklődni a boltokban, mert kis odafigyeléssel és türelemmel csökkenteni tudjuk a kiadásainkat. Hogy a költéseink ne szálljanak el, a tervezett összegek mellé felvihető az addig elköltött pénz, így folyamatosan lehet követni mennyinél is járunk, nincs sokkos hitelkártya kivonat a hónap végén.

A nagy plázás tömegek és a végtelen zsúfolt parkolók a bevásárlók rémálmai, ezt ki lehet védeni manapság az online vásárlással. Számtalan biztonságos webshop van, leírhatatlan mennyiségű termékkel. Sok időt spórolhatunk meg és pár idegösszeomlást is elkerülhetünk, ha nem kell mindenért személyesen elmenni.

A költés mellett a másik mumus az idő, sokan csak az utolsó pillanatokra hagyják a vásárlást, ez pedig nem kis stresszt okoz. Kiemelten vonatkozik ez a külföldi rendelésekre. Az év utolsó hónapjaiban rettenetes mennyiségű csomagforgalmat bonyolítanak a posták és a futárcégek, így könnyen előfordulhat, hogy valaki egy majd ha megjön megkapod ígéretet tud csak átadni karácsonykor. Ellenőrizni kell a szállítási időt, sőt sok helyen már meglehet nézni mennyi van raktáron a kiválasztott termékből, hogy ne érjen meglepetés, de sose éri meg az évnek ebben a szakaszában halogatni.

Ha ezt mind sikeresen végig csináltuk, akkor már csak az ajándékozás logisztikáját kell kitalálni és megszervezni, beosztani a vendégeket, előre leegyeztetni velük a találkozókat. Így több idő juthat a kikapcsolódásra, pihenésre, az egész nem egy versenyfutás. Kis tervezéssel és odafigyeléssel igazán nyugodt lehet a karácsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik