Belföld

Belengették, hogy Paks II-n kívül is kellenének még atomerőmű blokkok

Megkerülhetetlennek nevezte a paksi bővítést Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését.

A felvetés több szempontból is érdekes: egyrészt már Paks II megépítésére is annyi orosz hitelt kényszerül felvenni a magyar állam, hogy évtizedekig fizethetjük vissza, másrészt éppen a fél világ megújuló energiahordozókra áll át, Magyarország viszont a jelek szerint atom nagyhatalom szeretne lenni.

Süli elmondta a konferencián, hogy a Paks II beruházást vizsgáló európai uniós eljárások, illetve előírások miatti 22 hónapos csúszást igyekeznek lerövidíteni. A tervek szerint januárban megkezdik a felvonulási épületek kivitelezését, a szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni – mondta.

Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt Süli után, hogy a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott fő célok és eszközrendszerek megváltoztatása nem indokolt, a kormányzati prioritás továbbra is a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatósága, az ellátásbiztonság és a versenyképesség garantálása.

Szóval senki ne várja, hogy napelemek és szélerőművek fogják hamarosan beborítani az országot.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik