Belföld

A vizes vb betett a turizmusnak?

Idén júliusban a magyarországi turisztikai régiók közül egyedül Budapest-Közép-Dunavidéken csökkent a külföldi vendégek száma tavalyhoz képest, ugyanis a vizes vb ellenére (vagy talán éppen azért) kevesebb turista szállt meg Budapesten. A szállodáknak azonban így sincs oka panaszra: az átlag 37 százalékos áremeléssel nagyot szakítottak, írja a Kamara Online.

Korábban megírtuk, hogy egyébként nagyon jó éve van a magyar turizmusnak, de úgy tűnik Budapest alulteljesített.

A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban, panziókban és kempingekben bővült, a közösségi szálláshelyeken és üdülőházakban csökkent. A turisztikai régiók közül csak Budapest-Közép-Dunavidéken volt, amelynek hátterében a fővárosi szállodák vendégforgalmának csökkenése áll (2,4 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól), mely a budapesti szálláshelyek súlya miatt hatással volt az országos adatokra is – derül ki a KSH adataiból.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 18 százalékkal (57 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 30 százalékkal, a belföldi 8,1 százalékkal bővült. A legnagyobb mértékben a budapesti szállodák emelték áraikat: átlagosan 37 százalékkal kértek többet, mint tavaly júliusban.

Az idei első hét hónapban összesen a kereskedelmi szálláshelyek 8,1 százalékkal több, összesen 16,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 10 százalékkal (8,3 millió), a belföldi vendégek 5,9 százalékkal több (8,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal, 57,5 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 254 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal nőtt és megközelítette a 152 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik