Élő Sport

Kosárlabda-Eb: történelmi győzelmet aratott a magyar válogatott

Sorsdöntő mérkőzésre készült a magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon. A mieink korábban felemásan szerepeltek, Horvátország ellen végig jól küzdve szenvedtek vereséget, a montenegróiak azonban simán átgázoltak a magyarokon. Az előzetes esélylatolgatások során Hanga Ádám, a válogatott csapatkapitánya szerint a csehek és a románok ellen tudunk nyerni a csoportunkban.

Tudjuk, mi a célunk. Kettő csapatot kell megvernünk, ez pedig a román és a cseh

– mondta a kontinenstornát megelőzően Hanga.

Nem a Barcelona védője az egyetlen, aki a csehek elleni mérkőzéstől sokat vár: Tóth Norbert, a válogatott másik tagja szerint “ízekre szedi” ellenfelét a válogatottunk.

Sokkal specifikusabban készülünk fel a csehek játékára, ízekre fogjuk őket szedni, megtaláljuk a gyenge pontjaikat, és egy-két újítást is alkalmazni fogunk, hogy még jobban alkalmazkodni tudjunk a játékukhoz.

Nem a levegőbe beszéltek a fiúk, rögtön az első negyedben meglepték a cseheket a magyarok és elhúztak 11-2-re, három perc kellett az ellenfélnek egyetlen kosárhoz. A fantasztikus kezdés kulcsa kitűnő védekezés volt, ami a negyed végére eltűnt, így 23-16-ra nyertük az első játékrészt.

A következő tíz percet is hozták viszont a mieink, különösen Hanga Ádám brillírozott: mindhárom triplája pontos volt, hatszor lepattanózott és 16 pontja mellé van öt asszisztja is, amelyből az egyik egészen félelmetes volt Vojvodának:

A csehek összekapták magukat a félidő után, ez annak köszönhető elsősorban, hogy a végig parádézó Auda mellett Palyza elkezdte dobálni a hárompontosokat, de ketten nem tudták ledolgozni a hátrányt, csak kozmetikázni az eredményt, így 66-58-ra vezettünk az utolsó negyed előtt. A küzdőszellem dominált a találkozó végén és komoly veszélyben nem is forgott a magyarok győzelme, de az egyértelmű volt, hogy a feltolt cseh védelem megnehezítette a mieink dolgát. Nem estek össze a magyarok és Vojvoda Dávid utolsó perces kosarával már nyolc pontos előnyünk volt 56 másodperccel a vége előtt, amiből nem tudtak faragni sem a csehek.

Utoljára 1969. október másodikán nyert Európa-bajnokságon mérkőzést a magyar válogatott, így ez a hőstett egészen fantasztikus eredmény! Hanga Ádám igazi vezér volt: 31 pontot dobott, emellett nyolc lepattanót gyűjtött be és nyolc asszisztja volt. A csapatkapitány mellett Rosco Allen is parádés volt, de Vojvoda elképesztő mezőnymunkája is kiemelkedő volt védekezésben és támadásban egyaránt. Perl Zoltán is remekelt, ő főleg csereként beállva tudott hozzátenni a csapat játékához. Ennyi kiemelkedő teljesítmény ellenében Auba, Hruban és Palyza kevés volt, így megérdemelten nyert a magyar csapat.

Eredmény – kosárlabda-Eb, C csoport, 3. forduló

Magyarország – Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

A magyar válogatott kerete: 
Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)

VÉGE! 48 év után újra mérkőzést nyert Európa-bajnokságon a magyar válogatott!

Hanga szerzett borzasztóan fontos kosarat, ráadásul utána remekül védekezve harcolta ki, hogy büntetőt dobhasson. Hiába a cseh időkérés, 75-65-re módosult az állás kevesebb, mint négy perccel a vége előtt. Hruban triplája nem jó, Perl két büntetője viszont igen. Palyza jól tört be és kétpontost szerzett, ám a büntetője – merthogy Vojvoda szabálytalankodott – kicsorgott a gyűrűről és Hanga kezében landolt a labda. A cseheknek vészesen fogy az idejük, így mindenképp tripláznának, de nem jön össze, sőt egy sima helyzetet is elpuskázott Sirina, majd szabálytalankodott, így megint mi szereztünk pontot büntetőből. Feltolta a védekezését Csehország, két kosarat is kaptunk, ezért Ivkovics Sztojan időt kért. Okosan végigjátszottuk a támadóidőt, ráadásul büntetőből Allen is pontot szerzett és bár kaptunk egy kétpontost, Vojvoda parádés betöréssel szerzett kosarat, így 81-73-ra vezetett a magyar csapat egy perccel a vége előtt! Hanga még 20 másodperccel a vége előtt dobott egy triplát, a vége 85-73! 1969. október 2-a után újra mérkőzést nyert a magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon!

Sok a hiba, közelednek a csehek

Allen elrontott tripla-kísérletével indult a játékrész, de szépen labdát szereztünk és Vojvoda ziccerével mi szereztük az első pontokat. Satoransky ellen taktikai szabálytalanságot követett el Vojvoda, a sajnos mindkét dobása betalált, miközben a magyar csapat két helyzetet is rontott. Hruban az alapvonal felé cselezve betört és kétpontost dobott. Perl jra jól állt be egy kétpontossal, ráadásul Hruban odacsapott neki. A büntetőt nem hibázta el, így ismét három pontot szerezve állt be. Hibák mindkét oldalon, de remekül védekeztek a mieink az utóbbi időben, ismét Keller dobhat két büntetőt, ezért inkább időt kértek a csehek. Egyet értékesítettünk, Satoransky viszont triplázni tud, Vojvoda viszont szorongatott helyzetben sajnos nem.

Ez a negyed a cseheké volt, de még előnyben vagyunk

Hanga triplázott remekül, sajnos Satoransky a túloldalon szintén hárompontost dobott. A csehek aggresszívebben védekeznek, amibe kezdünk kicsit belefáradni. Hruban dobókedve is megjött, már 58-51-re felzárkóztak, amikor Hanga Ádám az ötödik tripláját is bedobta! Szerencsére Hruban kedve jobb, mint a formája, triplát és duplát is hibázott, ám az ellentámadásból nem tudtunk pontot szerezni, majd Perl csapott oda ellenfelének. Palyza a büntetőket is értékesíti. Kis visszaesés után Ferencz is hárompontost dobott. Auda zsákolt egyet még a negyed vége előtt, a játékrész végén még Vojvoda próbált lehetetlen helyzetből kosarat dobni, de ez már nem sikerült. 66-58-cal kezdődik majd az első negyed.

Egyre aggresszívabban védekeznek a csehek

Mi kezdtük a második félidőt, 20 másodperc alatt büntetőhöz jutottunk, Peterka dózerolta le Kellert. Sajnos a magyarok hatosa csak egyet értékesített. Auda nagyon megindult, de Hanga Ádám miatt ellépte az indulást, Vojvoda kosara után viszont Auda is javított. Hanga nagyszerű labdával lepte meg Kellert, aki kíméletlenül bezsákolta azt, ám a túloldalon ismét Auda volt eredményes, ráadásul Palyza már megint triplázni tudott – csakhogy mi sem maradtunk adósok a hárompontosokkal: Vojvoda újra tízre növelte a különbséget.

Remekel a válogatott, jönnek végre a triplák is

Az utóbbi percek inkább emlékeztettek birkózásra, mint kosárlabdára, jó ideje nem esett kosár. Keller és Auda többször is ütközött, de Vojvoda is hatalmas mezőnymunkát végez. Hangának nem segítettek túlságosan a társai támadásban, így kénytelen volt egy fantasztikus triplát dobni. Megint pontatlanok voltak a csehek, ám Ferencz kísérlete sem volt jó a túloldalon. Sokkal jobban dobunk eddig, 52%-osak vagyunk az ellenfél negyvennél jár csak, így megérdemelten vezet a magyar csapat. Hruban nagyon bátor betörés után szépített, de a következő akciót csúnyán elhibázta Peterka, válaszul Vojvoda dobott hárompontost. Egy cseh akcióra maradt idő a negyedben, ebből Satoransky dobott is egy kosarat, de félidőben így is 44-33-ra vezetnek a mieink. Ez igen!

Keményen jönnek a csehek, de jól tartja a különbséget a magyar csapat.

Rögtön egy elhibázott cseh támadással indult a negyed, majd Karahodzsics dobott kosarat kihagyhatatlan helyzetből. Két triplát is rontanak a csehek, sajnos Vojvoda is így járt. Kezdenek szétesni a csehek, egy gyors indítás után lépéshiba miatt veszítette el ellenfelünk a labdát. Keller ismét a pályán, az ő hárompontos kísérlete kimaradt, Palyzáé sajnos nem, csakhogy Hanga Ádám is remek formában játszik és az ő triplájával már 30-21 az állás. Allen játszi könnyedséggel értékesítette büntetőit, ám az utóbbi pillanatokban a lepattanók a csehekhez kerültek, amivel feljöttek hét pontra, majd Hanga adott szenzációs labdát Allennek, aki nem hibázott. Egyelőre tartani tudjuk a kilencpontos különbséget. 36-27 az állás.

Felzárkóztak a csehek, de előnyben vagyunk

Perl alig állt be, rögtön betört bátran és nemcsak kosarat dobott, hanem egy büntetőt is értékesített. Mindkét oldalon egy-egy kosár, majd egy-egy kihagyott hiba után Auda volt eredményes kihasználva a magyar védelem rossz váltását, de Perl ismét szép kosarat dobott. Védekezésben fellazultunk egy kicsit, de öröm nézni a csapat lelkesedését és kreativitását támadásban. Kettős csere után büntetőhöz jutottak a csehek, Auda egyet értékesített másfél perccel a játékrész vége előtt. Csúnyán eladtuk a labdát és bár az első kísérlet lejött a gyűrűről, ám Palyza triplája hajszálpontos volt. Ivkovics kért időt. Hanga tört be szépen, kiharcolt két büntetődobást, ezekből egyet értékesített. Keller kidumált magának egy technikait, végig nagyon feszült volt. 23-16-ra nyertük az első negyedet.

Nagyon jól kezdtünk!

Rögtön kétpontossal indítottunk, majd egy faltot kiharcolva az első két büntetődobásunk is sikeres volt, az első percet Hanga Ádám koronázta meg egy hárompontossal. A csehek első négy helyzetét kivédekeztük, csaknem három perc telt el a mérkőzésből, mire a csehek pontot szereztek Hruban révén. A következő támadás végén Vojvoda csent labdát, majd a háta mögött kihagyhatatlan helyzetbe hozta Rosco Allent. Parádésan kezdett a magyar csapat! 11-2-re vezetett a magyar válogatott, amikor az ellenfél időt kért, mégis Allen dobott újra kosarat. Auda szépen fordult le sajnos, nagyobb baj, hogy Vojvoda tripla-kísérlete nem sikerült. Csehország dobószázaléka 7/2 öt perc után.

Elkezdődött a mérkőzés

Tiszta fehérben a mieink, akik el is hozták a labdát, az első akcióból máris kosár született: Vojvoda Dávid tört be könnyedén, 2-0-ra vezetünk.

Nem nyertünk az Európa-bajnokságon 48 éve

1969. október 2-án nyert utoljára a magyar kosárlabda-válogatott mérkőzést Európa-bajnokságon, akkor 92-76-ra győztük le Svédországot. Azóta csak az 1999-es Eb-n szerepelt a magyar csapat, ám minden mérkőzését elveszítette.

Dobószázalékunkon kell javítanunk, de a lepattanókban bízhatunk

Két pontosokban (41,8%-45,3%), hármasokban (14,3%-29,4%), sőt még a büntetőkben (53.3%-76,2%) is a csehek a jobbak. Hárompontosokban a magyar csapat sikeres kísérletek száma messze a legrosszabb a mezőnyből. A lepattanók ellenben nekünk mennek jobban (37-30).

Köszöntjük olvasóinkat!

Csehország ellen szerezheti meg az első győzelmét a magyar válogatott az Európa-bajnokságon.

Olvasói sztorik