Élő Sport

Kosár-Eb: szenzációs magyar kezdés, megszorongattuk a horvátokat

A magyar férfi kosárlabda-válogatott vezetett is a jó erőkből álló, akár a dobogóra is esélyes horvát csapat ellen a kolozsvári Európa-bajnoki csoportban. Végül 67-58-ra kikaptunk, de az eredmény túlzó, ennél jóval szorosabb volt az összecsapás. Sztojan Ivkovics csapata kicsit megilletődötten kezdett, de aztán remekül játszott, végig pariban volt az egyik legjobb európai együttessel. Hanga Ádám az első félidő végén megsérült, a nagyszünet után már nem is játszott.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 1999 után játszott ismét Európa-bajnoki mérkőzést. Az ellenfél a bivalyerős horvát csapat volt, ugyanakkor nekik mindig van legalább egy rossz meccsük a nagy tornákon, így titkon azért bízni lehetett egy jó eredményben. Bár a rivális 6-0-s rohanással kezdte a találkozót, a magyarok nem ijedtek meg, hátrányból is vissza tudtak jönni, sőt vezettünk is 18-15-re Hanga hármasával. Az első negyed 20-20 volt az állás.

A második játékrész első felében vezettünk, és bár fordítottak a horvátok, Keller emberről dobott kosarával még ott maradtunk a horvát csapat sarkában (36-37). A félidőre három pont hátránnyal ment Sztojan Ivkovics csapata.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hanga Ádám egy rossz esés miatt a második félidőt kihagyta, így nélküle futott ki a magyar csapat a parkettre. Vojvoda (aki a találkozón átlépte az ezerpontos álomhatárt a válogatottban) kosarainak is köszönhetően megfordítottuk az állást, így az utolsó tíz percet már 53-52-es előnyből várhattuk.

Az utolsó negyed aztán nem úgy alakult, ahogyan azt szerettük volna, Bogdanovic és Saric vezérletével nagyon bekezdtek a horvátok, volt pár véleményes ítélet is, így végül 15-5-re nyerték meg a záró etapot, a mérkőzést pedig  67-58-ra. Két kosarunk volt az utolsó tíz percben.

Az összefoglaló:

Bogdanovic volt a legeredményesebb a mezőnyből, ő 23 pontot szerzett, Saric 15-öt. Nálunk Perl volt a legponterősebb, ő 12-vel zárt, Vojvoda jutott még 10 pont fölé – 11-et dobott.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A játékunk nagyon is biztató volt a későbbiekre nézve, három negyeden át pariban voltunk Európa egyik legerősebb csapatával, a második félidőben a legjobb játékosunk, Hanga nélkül. A dobáspontosságon van mit javítani, a 17 százalékos triplázás és a 38 százalékos büntetőzés sem túl acélos. Lepattanózásban viszont agyonvertük a horvátokat, 40-29-re nyertük ezt a mutatót, ami pedig a támadó lepattanókat illeti, 21-5 ide, ami egészen szenzációs.

Jó kezdés volt ez, szombaton pedig már jön az újabb mérkőzés, Montenegró lesz a következő ellenfél.

Eredmény – kosárlabda-Eb, C csoport, 1. forduló

Magyarország – Horvátország 58-67 (20-20, 16-19, 17-13, 5-15)

A pontszerzők: Perl 12, Vojvoda 11, Keller, Eilingsfeld 8-8, Ferencz 7, Hanga, Allen 5-5, Wittmann 2 illetve Bogdanovic 23, Saric 15, Tomas 8, Planinic, Ukic 6-6, Simon 5, Popovic, Bender 2-2


A magyar válogatott kerete: 

Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)

Vereség biztató játékkal

A magyar férfi kosárlabda-válogatott vezetett is a jó erőkből álló, akár a dobogóra is esélyes horvát csapat ellen a kolozsvári Európa-bajnoki csoportban, végük 67-58-ra kikapott, de az eredmény túlzó, ennél jóval szorosabb volt az összecsapás. Sztojan Ivkovics csapata kicsit megilletődötten kezdett, de aztán remekül játszott, végig pariban volt az egyik legjobb európai együttessel. Hanga Ádám az első félidő végén megsérült, a nagyszünet után már nem is játszott.

IV. negyed: 36-40. perc

Saric két büntetőjével lépett el ismét kicsikét a horvát csapat (56-62). Nem mentek be utána  magyar dobások, de egy jó védekezés után ellépte a horvát játékos, úgyhogy mi támadhatunk megint. Wittmann dobása azonban kimaradt, Ivkovic időt is kért. Kicsit talán kapkodunk.

Popovic kosara után 8 ponttal vezetnek a horvátok, beértünk az utolsó 4 percbe. Perl dobása maradt ki aztán, Bogdanovic aztán bedobott egy triplát (56-67). Perl bedobta a második kosarunkat a negyedben (58-67).

Vége a mérkőzésnek, 67-58-ra kikaptunk. De biztató játékkal.

IV. negyed: 31-35. perc

Elkezdődött az utolsó tíz perc, mi vezetünk. Hajrá, magyarok! Bender dobta be az első kosarát, a legjobbkor… Most a horvátok vezetnek, de még csak eggyel, úgyhogy semmi ok a pánikra (53-54). Bogdanovic kiharcolt két faltot és be is dobta mindkét büntetőt, úgyhogy kicsit most elléptek a horvátok (53-56).

Első meccs ide, vagy oda, nagy a tét, ez látszik a csapatokon, lejárt támadóidők, apró hibák mindkét oldalon. Na, most a horvátok javítottak, Tomas süllyesztett el egy triplát a magyar gyűrűben, 6 pont a különbség, Ivkovic időt is kért (53-59).

Folytatódik a hullámvasút és a hibázgatás. Aztán volt egy elég érdekes ítélet, Saric ment előre keményen, Eilingsfeld ott állt, elesett, erre ráfújták a faltot, sőt, még egy technikait is kapott. Ez utóbbit Bogdanovic (ki más?) dobta be (53-60). Fortuna most elpártolt mellőlünk, Vojvoda dobása a gyűrűből perdült ki… Vojvoda most egy egészen elképesztő hármast dobott, oldalra dőlve, védőről, a támadóidő végén. Szenzációs (56-60).

III. negyed: 26-30. perc

Kaptak egy könnyen befújt faltot a horvátok, Bogdanovic pedig bedobja a két büntetőt, de Eilingsfeld is a pályán, ezt egy távoli kosárral jelezte (48-48). A vezetését támadhattunk, kétszer is faltoltak a horvátok, majd Perl dobott egy bravúrziccert, vezetünk (50-48)!

Támadhattunk a 4 pontos előnyért is, de a kimaradó dobásunk után leindítottak minket a horvátok, Saric fejezte be a támadást (50-50).

Még mindig szedegetjük a támadópattanókat, előbb Keller, aztán Vojvoda (a saját kihagyott betörése után), Keller aztán kiharcolt két büntetőt is. Sajnos mindkettőt kihagyta, viszont a túloldalon kimaradt Bogdanovic triplája, ami után aztán Perl hármasa esett be (53-50). Saricé ebben a negyedben is az utolsó szó (emberről), de az előny még nálunk. Három negyed után. Ezt ki gondolta volna???

III. negyed: 21-25. perc

Hanga ráesett a csípőjére az első félidő végén, próbálták kimasszírozni neki a szünetben az M4 értesülései szerint, de nagyon úgy fest, hogy ezen a mérkőzésen már nem játszik. Mondjuk nem is kellene megkockáztatni egy rásérülést.

Közben elkezdődött a második félidő. Bogdanovic dobott be egy büntetőt, a másodikat szerencsére kihagyta, Keller pedig begyűjtötte a lepattanót (36-40). Na, a támadólepattanókat még mindig úgy szedjük, mintha nem lenne holnap, most Wittmanné az érdem Vojvoda nyakatekert triplakísérlete után, Keller pedig bedobta a ziccert (38-40).

Ki más, mint Bogdanovic értékesíti a horvát ziccert, de aztán Vojvoda egy szép betörés végén tartani tudja a kétpontos különbséget (40-42). Simoné az újabb horvát kosár, amire Ferencz válaszol, elsőre triplának tűnt, de úgy fest a vonalra lépett, mert csak kettesnek írták (42-44).

Bogdanovic megállíthatatlan de aztán Vojvoda és Eilingsfeld kosaraival kiegyenlítünk (46-46)!!! Hanga Ádám nélkül, tegyük gyorsan hozzá.

II. negyed: 16-20. perc

Saric duplájával azért még mindig lőtávolon belül vannak a horvátok, de az eddigiek alapján kijelenthető: pariban vagyunk a horvátokkal (31-30). Amivel eddig egyértelműen verjük ellenfelünket, azok a támadó lepattanók. 10-3-ra vezetünk ebben a mutatóban, ami egészen szenzációs. Karahodzsics közben kihagyott két büntetőt.

Büntet is Horvátország, Tomas kosarával már náluk az előny (31-32). Újabb magyar támadás maradt ki, aztán Saric a sarokból dobott be egy triplát (31-35).

Perl két büntetőből csak egyet dobott be, aztán Ukic száguldott át a magyar védelmen. Perl aztán kiharcolt még két büntetőt, ezúttal egyiket sem rontotta el (34-37). Keller kapott szép bejátszást Hangától, lefordult Saricról és ziccert dobott, úgyhogy még mindig ott lihegünk a rivális nyakán (36-37).

Saricé az utolsó két pont a félidőben, így három pontos előnyben mehetnek pihenőre a horvátok, de elég biztató a magyar csapat játéka. 39-36 az állás oda.

II. negyed: 11-15. perc

A horvátoké az első pont a negyedben, de aztán Vojvoda válaszol. Elérte a válogatottban az 1000 pontos álomhatárt (22-22). Planinicék zilálták szét a magyar védelmet, hogy aztán Ferencz egy nem túl jó passz után is beverje a saroktriplát. Itt van ám az előny (25-24)!

Sőt, emeljük a tétet, egy jó Wittmann-Keller összjáték után utóbbi zsákolt. Planinic aztán sikeres betöréssel zárkóztatja a horvátokat, de Wittmanntól érkezik egy tempó, marad a hárompontos különbség (29-26). Planinic zárkóztatja a horvátokat, de Ferencz egy reménytelennek tűnő helyzetből is kosarat dobott (31-28).

I. negyed: 6-10. perc

Pihenőt kap a kezdőötösünk, Perlék is megkapják a bizonyítási lehetőséget, illetve, hogy belerázódjanak a mérkőzésbe. Na jó, Hanga azért nem pihent sokat, már vissza is jött a pályára. Közben Bogdanovic vert be két büntetőt (7-13). Jelentjük, megvan Hanga Ádám első kosara, a palánk segítségével talált a gyűrűbe (9-13).

Perl gyönyörűen fordult le emberről, majd a labdát is jól tette fel. Bogdanovic hamar lehűti a kedélyeket, hogy aztán egy szép magyar akció végén Eilingsfeld is kosarat dobjon (13-15). Egál! Eilignsfeld tépett vissza egy lepattanót (15-15).

Az utolsó perc kezdetére nálunk az előny! Hanga dobott be egy hármast (18-15). ÓRIÁSI! Vojvoda rongyolt végig a pályán és a védőjével a nyakában is bedobta a ziccert (20-15). Triplával tapadnak a horvátok (20-18). Bogdanovic két büntetőjével 20-20 az állás az első negyed után.

I. negyed: 1-5. perc

Elkezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott a Wittmann, Hanga, Vojvoda, Allen, Keller ötössel kezdett. Keller hozta el a labdát, mi támadhatunk először. Wittmann hagyta ki az első dobást, majd Allenre fújták be az első faltot. Sőt, utána Wittmann is kapott egy fújást, pedig csak fél perc ment le a találkozóból. Ukicé az első jó dobás, aztán kimaradt egy magyar támadás, Keller is begyűjtött egy faltot, Bogadnovic pedig kosarat dobott (0-4).

6-0-val kezdenek a horvátok, Planincic is eredményes, de aztán egy szép támadás végén megvan az első magyar kosár az Eb-n, Keller zsákolt (2-6). Szééép, kezdünk feljönni, Allen triplája esett be (5-6). Tomas a túloldalon nagyon távoli hármassal válaszolt (5-9). Wittmann kapta meg a második személyi hibáját, le is hozza őt Ivkovics.

Könnyű horvát betörés után Ukic eredményes (5-11). Allen nincs megilletődve, második kosarát szerzi, az eddigi hét magyar pontból ötöt ő szerzett (7-11).

Perceken belül indul a meccs

Merthogy már a himnuszok mennek. Előbb a horvát, majd a magyar. Ők pirosban, mi fehérben fogunk játszani.

Jobb a horvátokkal kezdeni, mint a románokkal

Legalábbis ezt vallja csapatunk legjobb játékosa, Hanga Ádám, aki a Digi Sportnak nyilatkozott erről a mérkőzés előtt:

Jobb, mintha a románokkal kezdenénk, mert akkor nyomás nehezedne ránk, hogy nyernünk kell. Most nincs rajtunk nyomás. Bele kell rázódnunk, hogy milyen egy ilyen torna, sok játékosnak új, hogy ilyenkor jön a média, nagyobb a pezsgés, mint egy hétköznapi mérkőzésen. Tudjuk, hogy a horvátoké egy nagyon jó csapat, de ellenük is tudunk nyerni – miért ne?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik