Sport

Ezt a meccset a kosár-Eb-ről felejtsük el

Amilyen jól teljesített a horvátok ellen, olyan simán kapott ki Montenegrótól a magyar kosárlabda-válogatott az Eb-n. A meccs végén talán már hétfői, csehek elleni találkozó járt a fejekben.

A horvátok elleni, bravúrosan szoros első csoportmeccs után Montenegróval találkozott a magyar válogatott a kosárlabda-Eb-n. Hanga Ádám vállalta a játékot, de nem volt százszázalékos, és az ő gyengébb teljesítménye érződött a csapaton.

Egyik csapat sem kezdte túl élesen a találkozót, majd Montenegró érzett rá jobban a ritmusra, és fokozatosan elkezdett elhúzni. Jellemző volt, hogy Sztojan Ivkovics kapitány időkérései is csak pillanatnyi fellángolásokhoz vezetett, lényegében Vojvoda Dávid tartotta a lelket a magyar csapatban: a 48 pontból 20-at a Szolnok klasszisa dobott.

Ugyanakkor Montenegró a játék minden elemében felülmúlta a magyarokat, a lepattanók aránya 52-34 lett oda, és bár ők sem dobtak végig jól, a 3/27-es magyar triplakísérletek katasztrofálisnak mondhatók.

Az utolsó negyedben már mindkét fél pihentette a kulcsjátékosait, pontokat alig láthattunk, de érthető is, hogy Ivkovics fejében már a hétfői, 14 órakor kezdődő Csehország elleni meccs járt. Az utolsó dudaszó után mindenesetre nagyon fogadkoztak a játékosok, hogy „keményen nekimegyünk” majd az ellenfélnek.

Kosárlabda-Eb, csoportkör, 2. forduló, Kolozsvár:

Magyarország-Montenegró 48-72 (11-14, 18-25, 11-21, 8-12)

Az élő közvetítés, 1. negyed

Túl vagyunk a himnuszokon, melegítenek a csapatok, majd a meccs montenegrói ponttal indul. Keller egyenlíthetne, de lecsorog a labda a gyűrűről. Hanga iramodik meg, de elhagyja a labdát, aztán viszont szépen szerel a saját palánkja alatt, sőt megszerzi az első kosarat is (2-2). Egy időkérés után Djurisics triplájával folytatódik a játék.

Nem nagyon megy a szekér, Hanga most egymaga próbálkozik, de a dobása kijön a mezőnybe. Hét perc alatt csak három pontot dobott a csapat (10-3). Dubljevics pontjaira Vojvoda büntetőkkel, majd mezőnykosárral felel, 12-9. Még egy kosárváltás a végére, 14-11 Montenegrónak a szakasz végén.

2. negyed

Montenegró remekül védekezik, Hangára nagyon figyelnek, így a magyar csapat kis késéssel érkezett meg a meccsbe. De ott van, Vojvoda 14-13-ra szépít, igaz, nyomban utána Pavlicsevics triplával felel. Perl és Hanga kosaraival tartja magát a válogatott, a túloldalon Todorovics húzza a csapatot ezekben a percekben (21-17 oda).

Vojvoda 16 perc után megdobja az első magyar triplát a meccsen, 27-20 ezzel. Vojvoda 11 pontnál jár, túlzás nélkül a hátán viszi a csapatot. Montenegró azonban fokozatosan húz el, egyes helyi vélemények szerint a spanyolok elleni meccset eleve kicsit feladták, azért is lett 39 pontos a különbség. Most viszont nem lazítanak. A délszlávokat most épp Vucsevics húzza, míg nálunk Vojvodához senki nem tud felnőni. Hangának csupán négy pontja van. Bő fél perccel a nagyszünet előtt, 36-27-nél Ivkovics időt kér.

Vranjes triplájával tíz fölött a különbség, Perl büntetőivel 39-29 a szünetben.

3. negyed

Montenegrói hibával indul a szakasz, ellenben a magyar válogatott betalál. Egy akcióval később azonban újabb triplakísérlet marad ki, a mérleg e tekintetben katasztrofális, 1/14 idáig. Aztán két montenegrói triplával 45-31, időkérés, nem is jöhet más.

Hanga végre dob egy triplát, de felel rá az ellenfél is, egyelőre úgy tűnik, a délszlávok tudják tartani a távolságot. Montenegró aztán kibekkel egy pillanatnyi magyar fellángolást, és Rice révén bevágja a hetedik tripláját (53-37). Vojvoda azért csak kitesz magáért, a 40 magyar pont felét ő dobta idáig.

4. negyed

Jöhet a záró szakasz, amelyre már bravúr lenne a feltámadás. Sehovics ziccerénél sehol sincs a védelem, kicsit demoralizálódott a válogatott a végére. Talán már a hétfői, csehek elleni meccsen jár a játékosok esze, eleve inkább ott, és Románia ellen volt esélyünk a csoportban.

Már talán a pályán lévő egyik játékos sem veszi túl komolyan a meccset, Ivanovics, majd Dubjlevics is könnyű ziccerben dob pontot, 70-42, kezd kicsit nyomasztó lenni. Perl igyekezete dicséretes, szépít, belül vagyunk a két percen. Szépíteni ugyan sikerül, legalább a megsemmisítő vereséget elkerüli a csapat.

Előzmények

A magyar válogatott fantasztikusan helyt állt pénteken az 1999 óta játszott első Eb-meccsén, Horvátország ellen: az utolsó negyed előtt még vezetett, aztán viszont 15-5-re elveszítette a szakaszt, így vereséggel kezdett.

A nyitómeccs a szombati ellenfélnek, Montenegrónak sokkal rosszabban sikerült: 39 ponttal kikapott a spanyoloktól.

Ezzel együtt még mindig Montenegró az esélyesebb, ugyanakkor Hanga Ádám, akinek sokáig kérdéses volt a játéka, végül vállalta a szereplést.

Még Sztojan Ivkovics kapitány számára is kérdéses, hogy képes lesz-e rövid időn belül ismét ennyire pörögni a válogatott, a csapattagok fogadkoznak, hogy oroszlánként fognak küzdeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik