Gazdaság

9,7 százalékkal nőttek a reálkeresetek

Idén az első negyedévben 9,7 százalékkal nőttek a reálkeresetek, míg márciusban 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai gyorsjelentése szerint az év első három hónapjában a versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 6,5 százalékkal, a nettó átlagkereset 8,0 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 27,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 25,2 százalékkal növekedett.

Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,4 százalék volt. A nemzetgazdaságban összességében mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 13,7 százalékkal, a reálkereset pedig (a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedése mellett) 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Márciusban a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 5,3 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 8,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket, ez nemzetgazdasági szinten 6,3 százalékos növekedést jelent. A márciusi nettó keresetek 8,1 százalékkal haladták meg a 2004. azonos időszakit, ez 4,4 százalékos reálkereset-növekedésnek felel meg.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 773 ezer volt idén január–márciusban, közel annyi, mint egy évvel korábban.

A versenyszférában 2005. január–márciusban 0,6 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1,4 százalékos volt a létszámvesztés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2005. január–márciusban 160 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 140 000 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 208 300 forintot kerestek.

A bruttó nominális keresetek nemzetgazdasági szinten is kiemelkedően magas, 13,7 százalékos növekedésében a költségvetési szférában dolgozók egyhavi külön juttatása kifizetésének év eleji átütemezése játszotta továbbra is a fő szerepet.

Az előző év azonos időszakához mért változások torzításmentes mérésére a rendszeres keresetek alakulásának vizsgálata alkalmasabb. Az első negyedévben a jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,0 százalék volt, ezen belül a vállalkozásoknál 6,9 százalékkal, a költségvetési intézményeknél 7,4 százalékkal emelkedtek az ún. rendszeres keresetek.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 103 900 forint volt január–márciusban (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 74 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 137 300 forint), 13,7 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest, amiben szintén fontos szerep jutott a kifizetések átütemezésének.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 167 400 forint volt, 13,6 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január–márciusban munkavállalónként átlagosan 4,4 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik