Tudomány

Zombipánik a nyolcadik században

Ír régészek horrorfilmbe illő felfedezést tettek középkori temetőkben.

Christopher Read a Sligo Technológiai Intézet kutatója csapatával együtt az írországi Roscommon megyében, Lough Key közelében hat évvel ezelőtt középkori templomok sírkertjeiben végzett ásatásokat.

Akkor találtak rá az első olyan VIII. századi ír holttestekre, melyeket a szájukba tett nagyobb kövekkel temettek el.

A helyszínen fellelt több száz tetemből kettő száját kövekkel tömték be, az egyik csontváz egy 40 és 60 év közötti férfié lehetett, a másik egy húszas éveiben járt ifjúé. A két csontvázat egymás mellett hantolták el. Az egyiknek az állkapcsa szinte kiugrott a helyéből a nyomás hatására.

A régészek szerint az élőhalottaktól való félelem és babona vezette a helyieket, hogy téglákat dugjanak elhunytak szájába. A XVI. században Európa más vidékein vámpíroktól való rettegés miatt végeztek hasonló rituálékat. Úgy tartották, így nem térhet vissza a halott azért, hogy kárt tehessen az élőkben.

2009-ben egy Velence-közeli szigeten Lazzaretto Nuovóban fedeztek fel egy 1500-ból származó tömegsírt, ahol egy hatvanesztendős asszony állkapcsait szorították le kövekkel.

Az ír kutatók úgy gondolják, 3000 csontvázat temettek el a helyszínen, ezek közül 700-1400 emberi maradvány vár még feltárásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik