Közélet

Végleg el kell engednie Gyömrőt az elítélt polgármesternek

Gyenes Leventét adócsalás miatt is elítélték korábban, mégis ragaszkodott polgármesteri székéhez, sőt újra is választották.

Megszűnt Gyenes Levente gyömrői polgármesteri tisztsége méltatlanság miatt, miután ezt jogerősen kimondta a Budapest Környéki Törvényszék – írta a Magyar Nemzet szombati számában.

A törvényszék január 11-én, szerdán állapította meg másodfokú, jogerős határozatában a méltatlanságot, így aznap megszűnt Gyenes tisztsége, amit a Pest megyei település hivatalos honlapja is tartalmaz.

A választási eljárásról szóló törvény szerint 120 napon belül kell kitűzni az időközi választást, addig várhatóan Mezey Attila alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat.

Gyenes ellen a Pest Megyei Kormányhivatal indított méltatlansági eljárást, mert tavaly áprilisban a Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti számlagyárként ismerté vált büntetőügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Gyenes Levente májusban lemondott, de már akkor jelezte, hogy újra indulni fog a választáson, amit augusztusban jóval több mint kétharmados támogatással megnyert. Ezután a kormányhivatal kezdeményezett eljárást, amiben elsőfokon a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, másodfokon pedig a törvényszék mondta ki, hogy Gyenes Levente méltatlan a polgármesteri tisztség betöltésére.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik