Tudomány

Kihalás szélén az egyszarvú

Éppen húsz éve jelentették be kutatók, hogy rábukkantak egy új fajra, a vietnámi antilopra, vagy más néven az ázsiai egyszarvúra.

A szaolának is nevezett állat volt az első nagyemlős, amelyet az 1930-as évek óta felfedeztek, az évfordulót azonban beárnyékolja, hogy ma már mindössze néhány tucat egyedből áll a Vietnám és Laosz határán lévő őserdőben élő faj. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértői az állat maximális egyedszámát kettőszázra becsülik.


A Szaola Munkacsoport (Saola Working Group) az évforduló apropóján hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ egyik legritkább és legkülönlegesebb nagyállatát a kihalás fenyegeti.

A kistermetű szaolának valójában nem egy szarva van, elnevezését inkább az indokolta, hogy olyan ritkán láthatja ember, mintha unikornisról lenne szó.

Először nem is magát az állatot pillantották meg felfedezői, hanem egy különös kinézetű szarvpárra bukkantak a Vietnám északnyugati részén lévő nemzeti parkban. Kiterjedt kutatások után a helyi földművelők segítségével lelték meg az antilopot. Végül 1996-ban sikerült az első élő szaolát fogságba ejteni, azonban a fogságot egyetlen állat sem élte túl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik