Tudomány

Végveszélyben a rücskösfarkú disznódelfin

A kizárólag a Jangce folyóban és annak két melléktavában élő állatok az óriáspandánál is ritkábbak.

A közelmúltban szokatlanul sok példány pusztult el – a közép-kínai Tunting-tóban, Hunan tartományban március eleje óta 10 döglött disznódelfint találtak, a kelet-kínai Pojangi-tóban, Csianghszi tartományban pedig összes hat elpusztult példányra bukkantak az év eleje óta – ezzel 5-10 százalékra emelkedett a faj pusztulási aránya, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy 15 éven belül gyakorlatilag kihalhat a jangcei rücskösfarkú disznódelfin.


A legkisebb cetek egyike: testhossza 1,2-1,9 méter, tömege 30-45 kg.
(Fotó: Wikipédia)

A kimúlt állatokon végzett első vizsgálatok szerint a legtöbb példány éhen pusztult, valószínűleg azért, mert az időjárás szeszélye folytán leapadt a tavak vízszintje, és a delfinek nem találtak maguknak táplálékot, illetve a tavak átmenetileg kiszáradó öbleiben rekedtek.

A Kínai Tudományos Akadémia égisze alatt működő Jüejangi Hidrobiológiai Intézet szerint azonban alaposabb vizsgálatok szükségesek, mert a delinek pusztulásának több oka is lehet, így a hajózás, a homokkitermelés, az illegális lehalászás, a hirtelen klímaváltozás vagy a vízszennyezés.

Éppen ezért a Tungting-tó partján fekvő Jüejang város vizsgálóbizottságot állít fel, rendszeresen ellenőrzi a vízminőséget és jobban odafigyel az orvhalászatra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik