Gazdaság

Lesz nagy meglepetés, ha nyáron kiderül, kik a valódi tulajdonosai az MKB-nak

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (Array)

Terjedelmes cikkben számolt be a Figyelő a MKB eladása ügyében. A lap kiderítette, hogy szinte az összes nagy hazai tanácsadó cég adott tanácsokat az MNB-nek a bank eladása ügyében.

Az MKB-ügy

Mint arról korábban beszámoltunk, az MNB két ismeretlen befektető, a luxemburgi Blue Robin SCA és a Metis Magántőke Alap, valamint a Pannónia nyugdíjpénzár 37 milliárd forintos alapját hozta ki győztesnek.

Így például a JPMorgan Chase, az USA és a világ egyik legnagyobb bankja 1 milliárd forintot is kasszírozhatott azért, mert tanácsot adott az MKB eladásához. A munka jogi részét a DLA Piper részéről Martonyi János veje, Nemescsói András végezte, akinek családja egyébként Tiborcz Istvánnal is üzleti viszonyban van (tőlük vette meg Orbán Ráhel férje a G2G borkereskedő céget). E mellett a PWC, EY, Deloitte, KPMG, az ingatlanportfólióval kapcsolatban a CBRE adott tanácsot – a Blue Robinnak már csak egy ötödik tanácsadócég jutott, a BDO, mert a többiek foglaltak voltak.

Hajrá, Szingapúr, hajrá szingapúriak!

Fontos szereplő volt még az ügyletben Semsey Barna, egy Szingapúrban élő befektetési bankár. Ő szervezhette a Blue Robin nevű, Luxemburgban bejegyzett céget, amelynek tulajdonosi szálai egyenesen egy szingapúri reklámügynökséghez, a Prime Direct Pte. Ltd. nevű céghez vezetnek, mint azt korábban a Magyar Narancs feltárta. Ismeri Marosi Gábort is, aki Csányi Sándor szingapúri befektetési alapját kezeli, néha beszélgetnek is hazai és nemzeti közi ügyekről, de “az utóbbi időben nem találkoztak túl gyakran” a Figyelő információi szerint.

A Figyelő szerint azonban nem lehet viszont titok, hogy kik a tranzakció végső haszonélvezői, az Ultimate Beneficial Ownerek. A magyar és a luxemburgi hatóságoknak is vizsgálnia kell ugyanis az ügyletet a terrorizmus és a pénzmosás lehetősége miatt. Még az Alkotmányvédelmi Hivatalnak is le kell ellenőriznie a befektetőt, nehogy kiderüljön, hogy mondjuk az Iszlám Állam vesz bankot Magyarországon.

Az MNB-nek tehát tudnia kell, hogy kik a végső tulajdonosok, csak ezt nem árulja el, írta a lap.

A Figyelő szerint az a legvalószínűbb, hogy végül magyar tulajdonosok állnak nemcsak a Minerva Metis alapja, hanem a Blue Robin mögött is.

Hogy kik, az ki fog derülni június 30. után. Vagy nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik