Sport

Hosszú Katinka-ügy: reagált a zsarolási vádra Gyárfás Tamás

Vajon mi állhat a világ- és Európa-bajnok úszónőnk év végi kirohanásának a hátterében? Naná, hogy a pénz!

Hosszú Katinka karácsonyi ajándékként egy nevéhez méltó, hosszú és mondhatni Iron-kemény közleményt küldött a a Magyar Úszó Szövetségnek. Ezt tette nekik a fenyőfa alá december 22-én. Benne a kulcsmondat így szól:

Sajnos többszörös tárgyalás, egyeztetés és hivatalos megkeresés után sem sikerült a kéréseimet teljesíteni. Ezen kérések teljesítését a Magyar Úszó Szövetség attól tette függővé, hogy az arcomat és a nevemet adom-e a 2017-es budapesti úszó világbajnokság reklámozásához.

Akárhogy is nézzük, Hosszú konkrétan zsarolással vádolja a szövetség elöljáróit. Nem személy szerint az elnököt vagy a főtitkárt, úgy  en block, egy kalap alá vesz mindenkit.

A közlemény nem tér ki arra, milyen kéréseket fogalmazott meg a versenyző és férje, edzője, Shane Tusup.

Mégis, ez a két mondat, különösen a második, elgondolkodtató. Shane Tusup amerikai. Ott az eredmény és a pénz beszél. Az USA-ban mindenki, aki fikarcnyi eredményt is fel tud mutatni, amíg lehet, megpróbálja dollárra váltani tehetségét. Egy-egy olyan kaliberű versenyzőnél, mint Hosszú, tarifája van az újságnyilatkozatnak, a televíziós felvételnek, a sporteseményen való fellépésnek, a kezdődobásnak, a reklámkampánynak. Még akkor is, ha a sportága rendezvényéről van szó. Ott így természetes, évszázadok óta így szocializálódnak.

Információnk szerint Hosszú ominózus mondata a szövetség által megrendelt és a Kecskeméti Televízió által készített 2017-es budapesti vizes-vb reklámfilmjére utal. Ezt már Kazanyban is játszották. A szövetség vezetői felkérték a reklámfilmben szereplő sportolókat a feladatra, hogy arcukkal, nevükkel népszerűsítsék a világeseményt. A rendezői elv az volt, hogy Kásás Tamás és a többi sportoló mellett, Hosszú Katinkával és Gyurta Dániellel záródjon a film. Csak Dani szerepel a végén.

Kérdésünkre Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke annyit megerősített, igen, szerették volna, ha Katinka is rajta van, együtt mosolyog Gyurtával, de hogy végül miért nem így alakult, nem volt hajlandó elárulni.

Gyárfás Tamás (Array)
Itt még minden rendben volt – úgy néz ki. Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka, Shane Tusup Fotó: MTI

“Ez nem kereskedelmi célú film, talán látszik belőle, a világbajnokságot igyekszünk népszerűsíteni vele. Mindenki, akit felkértünk első szóra részt vett benne. Vízilabdázók, műugrók, műúszók, úszók. Katinka valóban nem vállalta. Ez egy tavaszi, augusztusi történet, soha, sehol nem hozakodtam elő vele. Se én, se munkatársaim. Tudomásul vettük döntését és ettől függetlenül minden téren támogatjuk tovább Katinkát, ahogy a többi válogatott úszót is. Ez a dolgunk” – válaszolta az okokat firtató kérdésünkre Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke.

Hosszú igényeit a sajtótájékoztatón osztotta meg az nso-val:

  • Hosszú szeretne egy masszőrt, aki a világkupaversenyekre is vele utazik.
  • Amikor a Komjádi uszodában készül, a felszerelését minden edzésre magával hozza és a medence partján öltözik, ezért a jövőben szeretne egy saját helyiséget.
  • Videoelemző programot kért a szövetségtől, amellyel egyrészt a saját úszását, másrészt a riválisokét vizsgálhatná.
  • Hosszú azt is előremutatónak tekintené, ha az edzői konferenciákon nem magyar trénerek tartanának előadásokat magyar trénereknek, hanem külföldi világsztárok edzői beszélnének tapasztalataikról. Ezeken nincs mit vitatni, jogos igények.

“A szövetség minden jogos szakmai kérést befogad és lehetőségeinkhez képest teljesítjük is. Példaként megemlíteném, hogy Katinka a technika tökéletes fejlesztéséhez vízalatti kamerarendszert kért. Ilyen nincs sehol az országban, külföldön sem természetes, de a komolyabb úszónemzetek bázisain alap, így az igény teljességgel érthető. Nemcsak Katinkának, minden magyar válogatott úszónak. Ezért a Tüskecsarnok uszodát és az új világbajnoki létesítményt is felszereljük ilyennel. Már zajlik a közbeszerzés, 78 millióba forintba kerül a rendszer. Az a dolgunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a sikerhez vezető úton” – mondott példát a szakmai igényekre az elnök.

Katinka azt írta a közleményében, egyesek, ha szólnak, félhetnek a retorzióktól, én meg épp ösztönöznék mindenkit, hogy tegyék meg szakmai észrevételeiket. Mi, a szövetség soha nem leszünk világelsők, mint úszóink, de igyekszünk segíteni abban, hogy egyre több magyar tehetség váljon azzá

– nyugtatott meg mindenkit Gyárfás.

Mint látjuk, itthon kicsit másképp működik a rendszer, mint Amerikában. Ezért tippünk szerint a gondot Shane Tusup, mint edző-férj-menedzser és a honi szokásjogok közti ellentét okozhatja. Magyarországon úgy természetes – az előrelátóbbaknál még a sportoló és a szövetség közti marketingszerződés is rendelkezik erről -, hogy aki támogatást kap valamelyik állami csatornán keresztül, az sok mindent grátisz vállal, a sportága népszerűsítését kiváltképp.

Gyárfás Tamás, Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor miniszterelnök Kazanyban gratulál a jelenleg egymás közt árkot ásó feleknek (Fotó: MTI)

A magyar sportban úgy szokás, ha Katinka és Shane Tusup – információnk szerint – klubjától, a Vasastól 1,5 millió forint havi juttatást, a MOB-tól 400 ezer forintos Gerevich-ösztöndíjat, Shane 600 ezer forint kiemelt állami edzői juttatást – már akkor is, amikor még nem voltak meg az edzői papírjai – kap, a MÚSZ fizeti az Eb-k, vb-k utazási költségét, a szövetségi edzőtáborokat, az edzéshez elengedhetetlen budapesti vízfelületek költségét – ahogy a többi válogatottnak is – akkor valahol természetes, már-már elvárható lenne egy-egy gesztus.

A pénzügyektől – aki sajnálja tőle, az csinálja utána -, az amerikai és magyar szokásjogoktól, a 2017-es reklámfilmtől, továbbá ettől a közleményügytől eltekintve egyvalami bizton leszögezhető: Hosszú Katinkát mindenki szereti, rajongótábora, ismertsége kenterbe veri a politikusokét vagy akár a szövetség elnökéét is. Piszkosul megdolgozott ezért.

Így talán mindenki számára az lenne a legszerencsésebb, ha a felek megoldást keresve továbbra is a párbeszédben bíznának elsődlegesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik