Tech

Csúnyán befürdött a Photoshoppal az indiai miniszterelnök

A képmanipuláció nem való mindenkinek, az internet népe pedig kegyetlen tud lenni, ha valakit elbénázott ügyeskedésen kap.

Biztosan vannak, akik emlékeznek Tömő elvtárs bölcsen megfogalmazott mondatára a Csocsó című filmből, miszerint: “csak az beszéljen papír nélkül, aki valóban tud papír nélkül beszélni”. Ez legalább ennyire igaz a Photoshopra is, hiszen hatalmasat lehet bukni a képmanipuláló szoftverrel. Nem is feltétlenül a szerkesztés igénytelensége miatt, hanem azért, mert amennyiben kiderül, hogy mi szerepelt az eredeti fotón, komoly bosszúra számíthat az elkövető és ez különösen kellemetlen, ha történetesen ő az indiai kormány, illetve a kormányfő.

Történt ugyanis az elmúlt héten, hogy Narendra Modi, indiai miniszterelnök ellátogatott az árvíz sújtotta Tamil Naduba, hogy feltérképezze a természeti csapás okozta károkat, és erről az Indiai Sajtóinformációs Iroda (PIB) azonnal közzé is tett egy fotót, leírásként szerepeltetve, hogy Narendra Modi miniszterelnök a levegőből tekinti meg a katasztrófa sújtotta övezetet. Szépséghibája a történetnek, hogy az internet egy olyan lény, ami nem felejt, főleg nem akkor, ha a dolgok mindössze néhány órával korábban történtek. Ugyanezt a fotót ugyanis a PIB pár órával korábban már kitette, csak akkor még nem a szerencsétlenül járt várost lehetett látni az ablakban, hanem a nagy semmit. Mutatjuk:

india-photoshop-benazas-02

Az internet népe pedig durvábbat üt, mint egy hatalmas tál hagymás bab, és semmit nem hagy megtorlás nélkül, így az indiai miniszterelnök hamarosan egészen furcsa dolgokat láthatott az ablakban. Jöjjön pár példa arról, hogy az internetes bosszú különösen kegyetlen és találékony tud lenni.

india-photoshop-benazas-03

india-photoshop-benazas-04

india-photoshop-benazas-05

india-photoshop-benazas-06

Végül álljon itt egy saját, hiszen ünnepi időszak van, és amúgy sem bírtuk ki, na:

india-photoshop-benazas-07-bonusz

Habár a PIB villámgyorsan lekapta a kérdéses fotót a Twitterről, a helyzetet már nem tudta megmenteni, ezért másnap kiadott egy bocsánatkérő közleményt, melyben elismerte a digitális képmanipulációt, illetve elnézést kért, ha esetleg valakit megbántott.

Mindamellett, hogy valóban sajnálatos a természeti katasztrófa, a hasonló Photoshop bukások általában viccesek, és ilyen téren az egyik legnagyobb nevettető mindenképpen Kína és Észak-Korea, ahol tömegével bukkannak fel a megmosolyogtató próbálkozások a dolgozó nép félrevezetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik