Egy étterem bekerülési költsége ma alaphangon is 80-120 millió forint körül van, ennek ellenére többnyire koncepció nélküli beruházásoktól és állandó bezárásoktól hangos a piac – derült ki a Portfolio Property Investment Forum “Hotel-Restaurant” paneljén.
A beszélgetésen többek között kiderült még, hogy:
- a legalacsonyabb és legmagasabb bérleti díj között 820-szoros szorzó van jelenleg a piacon (elvileg van olyan lokáció is Budapesten, ahol egyenesen fizetnek az étterem üzemeltetőjének a szolgáltatás biztosításáért)
- mivel egy éttermet 5-6 év alatt lehet leghamarabb nullszaldósra hozni, így minimum 10-15 éves időtávban lenne érdemes gondolkodni.
- a csúcs-szuper, mega-gasztro éttermek közönsége Magyarországon ugyanaz a maximum 5-10 ezer fő
- a magyar piac képtelen eltartani magát külföldi és üzleti vendégek nélkül
A menő étterem tulajdonosok szerint ezek a legmenőbb éttermek Budapesten:
- Zsidai Zoltán Roy szerint a T.G.I. Friday’s és a Déryné mindenképp a legtöbb casht termelő egységek közé sorolhatók a piacon
- bár a Liszt Ferenc tér az elmúlt években némileg veszített népszerűségéből, a Menza étterem is simán felférhet a dobogóra
- Kőrössy Zoltán szerint pedig a Pomodoro mellett a New York Kávéház és a Gerbeaud kávéház hozza a legtöbb pénzt a tulajdonosoknak
- Lászlók Szilárd pedig némileg átértékelve a kérdést a Bosch és az IBM üzemi étkezdéje mellett tette le a voksát.