Nagyvilág

Nem a mecsetekben toboroz az Iszlám Állam

iszlam-allam(1)(430x286).jpg (Array)
iszlam-allam(1)(430x286).jpg (Array)
A terrorszervezet külföldi harcosainak háromnegyedét barátok útján szervezik be, további húsz százalékuk pedig valamely családtagjuk közbenjárásával csatlakozik – állítja az Oxfordi egyetem szakértője.

A felmérések azt mutatják, hogy a

radikalizálódás ritkán történik a mecsetekben” és “nagyon-nagyon ritkán névtelen toborzók és idegenek által.

Az Iszlám Állam néhány újonca keresztény családból származik, és esetenként belőlük lesznek a legelszántabb harcosok mondta el Scott Atran, az Oxfordi Egyetem megoldhatatlan konfliktusokkal foglalkozó központjának (Center for the Resolution of Intractable Conflict) társalapítója.

Atran azon a rendezvényen vett részt, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmusellenes bizottsága szervezett a témában. Rámutatott, hogy ezeket a fiatalokat a dicsőség- és a kalandvágy hajtja az Iszlám Államhoz, amely a dzsihádon (szent háborún) keresztül lehetőséget kínál nekik arra, hogy hőssé váljanak.

A szakértő ezt “egyfajta forradalmi vonzerőnek” nevezte, amely a francia forradalom, az oroszországi bolsevik forradalom vagy a náci Németország felemelkedése idején is megfigyelhető volt. Az Iszlám Állam vezetői “sokkal jobban megértik a fiatalokat, mint az a kormány, amely a szélsőségesek ellen harcol” – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik