Tudomány

Hatalmasat robbant a Nap

Napunk egy gigantikus erejű kitörést produkált. A Földön egyelőre nem számítanak áramellátási és telekommunikációs zavarokra.

Nemrégiben hírt adtunk arról, hogy a Nap erőteljes aktivitása zavarokat okozhat a GPS-érzékelőkben. Tegnap központi csillagunk még az akkor felvázoltaknál is aktívabbnak mutatkozott, egy X-osztályú 6,9-es erősségű napkitörést produkált, ami a legnagyobb eddig az utóbbi pár évben tapasztaltnál.

A napkitörést a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) szondája rögzítette. A szakértők NOAA GOES műhold adataival vetették össze az általa mérteket.

A Nap jelenleg a V. legerősebb ciklusában jár. Összehasonlítás végett: a februárban produkált gigantikus anyagkilövellés csak X-osztályú 2,2-es erősségű volt, a mostaninál háromszor kisebb energiakibocsátással járt.

Az óriási “fellángolásnak” nem valószínű, hogy hatása lehet bolygónkra, a NASA szakemberei csak arra figyelmeztetnek, némi rádiókommunikációs zavar, esetleg áramszünet fordulhat elő.

A napkitöréseket hasonlóképpen osztályozzák, mint a földrengéseket, csak a számértékeket hat osztály betűjele (A, B, C, D, M, X) egészíti ki. A legnagyobb kitörések ezek közül az X-osztályba sorolhatók. Az energiakibocsátást egy 10-es skálán határozzák meg.

A napkitörések Földre gyakorolt hatását azonban az is befolyásolja, merre haladnak a Napból kiáramló részecskék. Ha a Föld útját keresztezik, csak akkor okozhatnak a nagyobb kitörések veszélyes áramkimaradási és telekommunikációs zavarokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik