Tudomány
Budapest, 2017. április 19.
A behavazott Normafa 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Bemutatkozik a tél: -20 fokot is érezhetünk a héten

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 11. 13. 15:13

Bemutatkozik a tél, a szél miatt pedig az enyhe mínuszokat is sarkvidéki hidegnek érezzük – kellemetlen hetünk lesz.
Korábban a témában:

Megérkezett az idei ősz leghidegebb, legbarátságtalanabb napja: erős szél, 10 fok alatti hőmérséklet, esők sőt néhol zivatarok, illetve hétfő hajnalban néhány helyen havazott is. A „bűnös” egy hidegfront, ami nagy erővel tört be a Kárpát-medencébe, a dinamikusan érkező sarkvidéki eredetű levegő erős lehűlést okozott, a Dunántúl magasabban fekvő részein hófátyollal borította a tájat.

Erősen próbálkozik a tél

De még mindig jobban jártunk, mint Szlovénia, ahol hózivatarok nehezítik a hétkezdést. Ennek oka ugyanaz, mint a hazánkban tegnap este és éjjel lehullott jelentős csapadéknak: a hidegbetöréssel a hideg levegő a felettünk megülő meleg légrétegek alá vágott, ezzel erős feláramlást indított be. Utóbbit erősítik a magas hegységek, és ez az a meteorológiai helyzet, amikor mennydörgéssel, villámlással kísért zivatarok születhetnek.

Magyarországon ilyen már nem lesz, kedd délutántól a szél is mérséklődik, a hideg viszont marad. Ennek ellenére ha azt még nem is mondhatjuk, hogy itt a tél, de az biztos: nagyon erősen próbálkozik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Havazik a Bakonyban
A Dunántúl magasabb részein foltokban megmaradt a hó.

Jelenleg úgy tűnik, a szerda hajnal lesz a leghidegebb, egyes területeken -4 fokkal, de még a legmelegebb helyen sem mérhetünk többet plusz négynél. A folytatásban maradnak a fagypont körüli hajnali hőmérsékletek, délutánonként általában 6-8 fokot mérhetünk.

A leghidegebb az északi hegységek völgyeiben lesznek, délen a napokig kitartó, összefüggő felhőtakaró megőriz némi meleget. „Cserébe” az ország déli részén szinte egész héten nem látjuk a Napot, míg az északi tájakon két naposabb periódus is ígérkezik.

Így lesz -2-ből -20

A szélről már jeleztük, hogy kedd délután ereje alábbhagy, de nem szűnik meg, csupán a mostani 60-80 km/órás lökéseket szelídülnek meg kissé. És itt nyer igazolást a címben tett, elsőre talán merésznek, netán „szenzációhajhásznak” tűnő állításunk.

Az úgynevezett wind chill jelenségről van szó, vagyis hogy a szélerősség mennyiben befolyásolja hőérzetünket. Az ember ugyanis a bőrén keresztül kibocsátott hővel felmelegíti a körülötte lévő levegőt, mondhatjuk úgy is: hőburkot von maga köré. A szél viszont elfújja ezt a burkot, ezért ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük, mint szélcsendes időben.

Nyáron ezért „kellemesen hűt ez a szellő”, míg télen „lefagy a fejem a rohadt orkántól” még akkor is, ha a szélsebesség pontosan ugyanaz.

A hőérzetet a szél sebességén kívül egyéb tényezők is befolyásolják, például a levegő páratartalma, azért egyfajta ökölszabályként adott szélerősség és hőmérséklet függvényében kiszámolhatjuk hőérzetünket. Nézzünk néhány, a hétre jellemző értéket:

  • Mínusz négy fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -25,2 Celsius-fok.
  • Mínusz két fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -18,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 70 km/órás szél esetén a hőérzet -9,5 Celsius-fok.
  • Plusz hat fok és 30 km/órás szél esetén a hőérzet -4,6 Celsius-fok.

Több kalkulátor is létezik, mi itt számoltunk.

A windchillt, mint időjárástól függő tényezőt nagyon is komolyan kell venni. A „lefagy az arcom” kijelentés még akkor is szó szerint igaz, ha plusz hat fokot mérünk, de a puszta bőrfelület hosszú ideig erős szélnek van kitéve. Előfordulhat olyan mértékű lehűlés, ami már fagyási sérüléseket is okozhat.

(Kiemelt fotó: MTI/Mohai Balázs)

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS A KÖVETKEZŐ 8 NAPRA

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.