Tudomány

Egyetlen hosszú kánikulává változtathatja a nyarat a klímaváltozás

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 11:07

A világ több régiójában is egyetlen hosszú hőhullámmá fog válni a nyár, még akkor is, ha sikerül a párizsi klímaegyezményben kitűzött 2 Celsius-fok alatt tartani a globális felmelegedést. Magyarország a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik.
Korábban a témában:

Már 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés is elég ahhoz, hogy jelentősen megváltozzon a hőhullámok hossza, intenzitása és gyakorisága. Kutatók egy csoportja a világot 26 régióra osztva azt vizsgálta, miként befolyásolja minden egyes Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedés az egyes térségek nyarát. Eredményeikről a Scientific Reports folyóiratban számoltak be.

Az adatok alapján a klímaváltozás globális szinten is hatalmas hatással lesz a nyári forróságra, egyes régiók azonban kifejezetten pokoli hellyé alakulnak majd.

Sarah Perkins-Kirkpatrick, az Ausztrál Kutatási Tanács éghajlati központjának munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint megdöbbentek, hogy akár 2 Celsius-fokos melegedéssel is állandó kánikulává válhat a trópusi területek nyara.

Azt is felfedeztük, hogy csupán 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedéssel is szinte az összes olyan régió négyévente fog hőhullámi eseményeket tapasztalni, melyekből egykor csupán harmincévente fordult elő egy

– mondta a kutató. Perkins-Kirkpatrick hozzátette, ha a felmelegedés eléri az 5 Celsius-fokot, ezek a térségek minden évben átélhetik majd a kánikulát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa
A nyári átlaghőmérséklet akár 7,6 Celsius-fokkal is emelkedhet.

A világ régiókra való felosztásával a szakértők észrevették, hogy a nyár más-más módon fog megváltozni az egyes területeken. A hőhullámok csúcshőmérséklete a Mediterráneumban és Közép-Ázsiában emelkedhet a leginkább, a kánikulák hossza és napjainak száma viszont a trópusokon növekszik majd a leglátványosabban.

A kutatásban csak két régióban, Közép-Amerikában és Kelet-Afrikában mutatták ki az enyhe hőhullámok gyakoriságának csökkenését, igaz, ezeken a területeken jelentősen emelkedik majd a forró napok száma. A folyamattal egybe fognak olvadni azok a tartósan meleg időszakok, melyek korábban két külön hőhullámot alkottak.

Az adatok alapján 1 Celsius-fokos felmelegedés esetén hazánk nagy részén akár harminccal is nőhet a kánikula napjainak száma.

Az ennél magasabb hőmérséklet-emelkedés még veszélyesebb hatásokkal fog járni.

Perkins-Kirkpatrick úgy véli, tanulmányuk újabb ébresztő a döntéshozók számára. A szakértő szerint azonnal lépnünk kell, hogy csökkentsük az ember okozta felmelegedés mértékét, megfelelő intézkedés nélkül ugyanis a világ több régiójában is katasztrófa fenyeget.​

(Climate Extremes)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

(FILES) In this file photo taken on December 10, 2007 French President Nicolas Sarkozy (R) and Libyan leader Moamer Kadhafi pose during the signature of 10 billion euros of trade contracts between the two countries at the Elysee Palace in Paris. 
French ex-president Sarkozy was put in custody on March 20, 2018 in relation to campaign financing, according to a court source. / AFP PHOTO / POOL / Patrick HERTZOG
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.