Tudomány

Miért kapott kedves virágnevet a hazánkban pusztító ciklon?

A Nárcisz nevű képződmény napok óta készült, hogy átszáguldjon Magyarországon.

Szerencsés volt, aki vasárnap biztonságban, zárt ablakok mögül hüledezett az elemek tombolásán. Laikusként annyit mondhatunk: megdöbbentően erős szél őrjöngött, és szakadta az eső. Ő volt Nárcisz, a szokatlanul intenzív ciklon, ami szó szerint átszáguldott Közép-Európán. Betörése várható volt.

Csak utat kellett találnia

Az elmúlt időszakban térségünk felett egy anticiklon uralkodott biztosítva az évszaknak megfelelő, kellemes időt: 15-20 fok közötti maximumhőmérséklet, napsütés, némi felhősödés és csapadék.

Eközben északkeleten sarkvidéki eredetű hideg légtömegek gyűltek fel egyre nagyobb mértékben, miközben mi itthon élveztük az őszt, Moszkvában például már jó másfél hete 10-12 fokkal hidegebb van az ilyenkor szokásosnál.

Napok óta megvolt rá az esély, hogy ha ez a hatalmas mennyiségű hideg légtömeg utat talál magának, rázúdul Európa középső tájaira. Az út akkor nyílt meg, amikor a már említett anticiklon megszűnt felettünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Brutális széllel egyenlítődött ki

Az intenzív ciklon a kelet-európai síkságon, Fehéroroszország felett alakult ki, középpontjában a légnyomás 980 hektopascal volt, míg az eddig minket is „óvó” anticiklon közepén, Anglia felett 1030 hektopascal.

Az intenzív légmozgást az óriási hőmérséklet- és légnyomáskülönbség gyors kiegyenlítődése okozta. Nárcisz, az intenzív ciklon hidegfrontja ritkán mért szélsebességgel és nagy sebességgel söpört át Magyarországon.

A ciklon hidegfrontja gyakorlatilag 24 órán belül átszáguldott a térségen, hazánk területére vasárnap 11 óra körül érkezett észak-nyugatról, délután háromkor pedig már Szegeden pusztított. Az ország nagy részén több mint 100 km/órás szelet mértek, a Balatonnál 130, Budapesten 125 km/órás lökéseket is regisztráltak

– részletezi a meteorológus.

Miért épp Nárcisz?

Keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat csökkentette a figyelmeztetési szintet, már „csak” 70-80 km/órás szelekre kell számítanunk. Szerdától pedig, ahogy Molnár László fogalmaz rendeződik a helyzet:

kicsit borongós, enyhén szeles és esős, igazi novemberi időjárásra van kilátás.

Már csak egyetlenkérdés maradt: miért kapott ilyen kedves virágnevet ez a cseppet sem jóindulatú hidegfront? A hasonló viharokat minden ország meteorológiai szolgálata más és más módon kereszteli, Németországban például Nárciszt Herwartnak hívták.

A magyar gyakorlat szerint a hasonló időjárási jelenségek azt a nevet kapják, amely napon betörnek az országba. Vasárnap pedig a Nárciszok ünnepelték nevük napját.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik