Tudomány

Ferenc pápa felhívta a Nemzetközi Űrállomást

Ferenc pápa azért hívta fel október 26-án a Nemzetközi Űrállomás legénységét, hogy az emberiség Világegyetemben betöltött helyéről beszélgessen a hat űrhajóssal.

Ferenc pápa a Vatikánból vette fel a kapcsolatot az egy olasz, három amerikai és két orosz űrhajóssal – számol be a Space.com. A pápa a beszélgetés során gyorsan a lényegre tért. Ferenc pápa szerint a Világegyetem végtelenségén tűnődve az ember elgondolkodik azon, hogy honnan jöttünk, és hová tartunk.

Az űrbeli tapasztalataik tükrében mit gondolnak az ember Univerzumban betöltött szerepével kapcsolatban?

– tette fel a kérdést a pápa.

Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség űrhajósa szerint a kérdés igen bonyolult. Az olasz asztronauta mérnökként érkezett az űrállomásra, ahol kísérletek, gépek és felszerelések közt tölti napjait. Nespoli úgy gondolja, hogy a feladatuk fent az, hogy jobban megismerjék létezésünket, és bővítsék a tudásunkat a minket körülvevő világról.

Ugyanakkor az érdekes dolog az, hogy minél többet tudunk, annál jobban felismerjük, hogy milyen keveset is tudunk

– tette hozzá az űrhajós.

Alexander Miszurkin válaszában A kis hercegre hivatkozott. A könyvben egy fiatal fiú képes feláldozni magát azért, hogy segítsen a hozzá legközelebb álló személyen.

Ferenc pápa arról is megkérdezte a legénységet, hogy miért akartak űrhajósok lenni. Szergej Rjazanszkij nagyapjáról mesélt, aki a Szputnyik vezető mérnöke volt. A kozmonauta számára hatalmas megtiszteltetés, hogy folytathatta, amit nagyapja elkezdett.

Randy Bresnik szerint élete legnagyobb öröme, hogy az űrből is megcsodálhatta „Isten alkotását”. Az asztronauta hozzátette, a Föld szépsége leírhatatlan onnan fentről. Bresnik bízik benne, hogy az űrállomás csapatának közösen elért eredményei példát állítanak az egész világ előtt.

A hívás végén Joe Acaba megköszönte a pápának, hogy beszélgethettek ezekről a náluk jóval nagyobb jelentőséggel bíró dolgokról.

Bár ez volt az első alkalom, amikor Ferenc pápa felhívta a Nemzetközi Űrállomást, nem ő volt az első pápa, aki űrben tartózkodó asztronautákkal társalgott. 2011-ben XVI. Benedek pápa az STS–134-misszió és a Nemzetközi Űrállomás 27. expedíciójának 12 űrhajósával beszélgetett.

(Kiemelt kép: NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik