Tudomány

Az egész emberiség energiaellátását biztosíthatná egy hatalmas óceáni szélfarm

Egy új tanulmány szerint egy, az Atlanti-óceán északi részére telepített hatalmas szélpark az egész emberiség energiaszükségletét kielégíthetné. A szélfarm megvalósítása természetesen egyelőre sem technikailag, sem gazdaságilag nem lehetséges.

A Carnegie Tudományos Intézet Globális Ökológiai Osztályának két munkatársa, Anna Possner és Ken Caldeira a közelmúltban azt vizsgálta, hogy legfeljebb mennyi energiát állíthatnának elő az óceánra telepített szélerőművek – számol be az IFLScience.

Mint kiderült, egy nagyobb nyílt vízi teleppel az egész világ energiaszükségletét ki lehetne elégíteni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a közeljövőben szélerőművek lepik majd el a tengereket, hiszen technológiailag még nem állunk készen az óriási óceáni szélpark létrehozására. Az elemzés ugyanakkor rávilágított, hogy rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik a megújuló energiaforrásokban.

Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, hogy a nyílt vízen a szélerősség nagyjából 70 százalékkal nagyobb, mint a szárazföldön. Nem véletlen, hogy egyre több erőművet telepítenek a partoktól messze.

A szakértők arra jutottak, hogy egy, az Atlanti-óceán északi részén felépített park az erős, akadálytalanul fújó szeleknek köszönhetően négyszer annyi energiát állíthatna elő, mint egy átlagos szélfarm. Sőt, a kutatók számításai arra is rávilágítottak, hogy az óceán felületi hőáramlásával további mozgási energiához juthatnánk.

A szerzők szerint ha a jövőben egy ilyen szélpark technikailag és gazdaságilag is megvalósíthatóvá válik, akkor az egész civilizációt energiaellátását biztosíthatja. A becslések alapján a telepnek 3 millió négyzetkilométerre lenne szüksége. Ez elsőre hatalmasnak tűnhet, igaz, az Atlanti-óceán területének kevesebb, mint 3 százalékát tenné ki.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/SteKrueBe)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik