Tudomány

Váratlan helyen került elő egy viking csónak

Norvég régészek úgy vélik, egy viking csónakra és emberi csontokra bukkantak egy norvégiai város piaca alatt.

A leletegyüttest a közép-norvégiai Trondheimben találták meg a Norvég Kulturális Örökségvédelmi Intézet munkatársai. Bár a csónak fa elemei az évszázadok során elkorhadtak, a jármű fém részei, például a váz és a szögek megmaradtak. A kutatók úgy vélik, hogy a 4 méter hosszú csónak a vikingek korában, nagyjából 1000 éve került a föld alá.

A járműben csontokat is találtak, melyekről úgy vélik, emberekhez tartoztak – igaz, a maradványok állapota nem elég jó ahhoz, hogy DNS mintát is vegyenek belőlük. A lelőhelyen emellett személyes tárgyakat, például egy kanalat és egy kulcsot is azonosítottak.

Knut Paasche, a Norvég Kulturális Örökségvédelmi Intézet szakértője szerint a csónakot feltehetőleg koporsóként használták.

Valószínűleg egy temetkezési halom is volt a csónak és a sír fölött

– mondta Paasche. A kutató hozzátette, a jármű az Åfjordnál felfedezett, közepes méretű és lapos fenekű hajóra hasonlít – ez a jármű az ősi norvég hajók „leszármazottja” volt. Az åfjordi lelet feltehetőleg a 7-10. században épült, amikor a vikingek elkezdtek Skandinávián kívül is terjeszkedni.

Az efféle hajósírok nem ritkák a skandináv régiókban, ugyanakkor ez az első alkalom, amikor ilyen leletet azonosítottak Trondheim központjában. A felfedezés arról árulkodik, hogy a város idősebb, mint korábban gondolták.

Paasche szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy maga Trondheim régebbi, mint a település középkori része. A többi viking városban, például Birkában, Gokstadban és Kaupangban, feltártak már hajósírokat a kereskedelmi központ közelében is.

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik