Tudomány

Hazánk Európa harmadik legszennyezettebb levegőjű országa

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés a környezeti kockázati tényezők közül a legveszélyesebb. Kutatók egy csoportja az eddigi vizsgálatok eredményei alapján összerakott egy interaktív térképet, amely megmutatja, hogy az egyes országokban pontosan mekkora is a fenyegetés.

A szakértők szerint Kínában átlagosan 3,5; Indiában pedig több mint 4 évvel rövidíti meg az emberek életét a légszennyezés. Bizonyos nagyvárosoknál, például Új-Delhi környékén, a helyzet ennél is rosszabb. A szennyezés mértéke Kelet-Közép-Európában is magas, igaz, még így nagyobb biztonságban vagyunk, mint Délkelet-Ázsia lakói.

A térképet készítő nemzetközi csapat a közelmúltban 154 kínai város 1982-2012 közt felvett légszennyezettségi adatait hasonlította össze 78 millió ember 2004-2012 közt rögzített halálozási adataival. Eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban számoltak be. A csapat arra jutott, hogy erős kapcsolat van a légszennyezés és az élettartam megrövidülése közt. A fő probléma a szálló por.

Ezeket a finomszemcsés anyagokat többnyire járművek és szénerőművek bocsátják ki. A szálló por fő veszélye, hogy a részecskéi nem ülepednek le, átmérőjük pedig 10 mikrométernél kisebb, így könnyedén belélegezzük őket. A szemcsék többek közt légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Az új tanulmány szerint a szálló por minden egyes 10 mikrogramm per köbméteres emelkedésével az emberek átlagosan 7 hónapot vesztenek élettartamukból. A 10 mikrométeresnél finomabb részecskék arányának hasonló emelkedése még súlyosabb hatásokkal jár.

A kutatók az összefüggést felhasználva létrehozták a légminőség-élet indexet.

Az interaktív térkép megmutatja, hogy az egyes területek légszennyezettsége mennyivel rövidíti meg a helyiek életét.

Jelenleg 4,5 milliárd ember, azaz megközelítőleg a teljes populáció 60 százaléka lélegez be olyan levegőt, melyben a WHO által egészségesnek tartott koncentrációnál kétszer magasabb a szálló por aránya. A térkép szerint Indiában, Kínában, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Afrikában a legveszélyesebb a helyzet, de Kelet-Közép-Európának is kijár a rosszból.

A térségben Lengyelországban átlagosan 1,29; Szlovákiában 1,2; Magyarországon pedig 1,12 évvel élnek kevesebbet az emberek a légszennyezés miatt.

Igaz, Olaszország északi területei is igen károsak.

Az adatok alapján a légszennyezésben hazánk nem csupán a régió, de egész Európa harmadik legfenyegetettebb országa.

Kép: Energy Policy Institute

(IFLScience)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik