Tudomány

Újabb tanulmány igazolta a magyarokat: létezhet az ötödik erő!

Amennyire tudjuk, az Univerzumot négy alapvető kölcsönhatás, vagyis erő mozgatja: a gravitációs, a gyenge, az erős és az elektromágneses. Tavaly áprilisban azonban bejelentették, hogy az MTA kutatói megtalálhatták az ötödik kölcsönhatást is.

Egy független csapat a közelmúltban felülvizsgálta az eredményeket. A szakértők arra jutottak, hogy Krasznahorkay Attila és kollégái valóban egy eddig ismeretlen kölcsönhatást azonosítottak.

Jonathan Feng, a Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint amennyiben a további elemzések is alátámasztják a felfedezést, az teljesen meg fogja változtatni az Univerzumról kialakított képünket.

A magyar csapat még két éve mutatta be kutatását, melynek célja a sötét foton megtalálása volt. Tavaly áprilisban aztán a Feng által vezetett szakértők az eredményeket elemezve arra jutottak, hogy az MTA szakemberei nem a sötét fotonra, hanem az ötödik alapvető erőre bukkantak rá. (A lehetséges felfedezés hátteréről és jelentőségéről itt olvashat részletesebben.)

Feng most kollégáival ismét felülvizsgálta az eredeti adatokat, illetve a témához kapcsolódó korábbi kísérleteket. A szakértők elméleti bizonyítékot találtak arra, hogy a magyar kutatók által megfigyelt jelenség nem egy részecske, hanem az ötödik kölcsönhatás bozonja volt.

A feltételezett ötödik alapvető erő bozonját gyakran X bozonként emlegetik, és elméletileg igen nehéz megfigyelni, mivel csak elektronok és neutronok közt közvetít, ráadásul rendkívül rövid a hatótávolsága.A mostani kutatás ismét alátámasztotta az ötödik kölcsönhatás létezését, a probléma azonban az, hogy eddig nem sikerült megismételni az eredeti eredményeket. Az új tanulmány remélhetőleg segíteni fogja a szakértőket a kísérlet reprodukálásában.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar kutatók valóban az ötödik alapvető kölcsönhatás nyomára leltek, az sokat segíthet a sötét anyag természetének, valamint a Világegyetem működésének megértésében.

(ScienceAlert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik