Tudomány

Egy egyiptomi fáraó lehet az első ismert “óriás”

Egy új tanulmány szerint egy ókori fáraó, az időszámítás előtt 2686-2668 között uralkodó Szanaht lehet az első ismert emberi "óriás".

Bár az óriásokat alapvetően a mítoszokból ismerjük, a túl sok növekedési hormon a valóságban is extrém magasságot idézhet elő – a felgyorsult és túlzott növekedés állapotát gigantizmusnak, vagy óriásnövésnek nevezik. A rendellenesség hátterében sokszor egy, az agyalapi mirigyben kialakult daganat áll.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban több ismert múmiát is megvizsgált, így az 1901-ben Beit Khallaf közelében feltárt testet is. Korábbi kutatások megállapították, hogy a lelet a harmadik dinasztia korából, megközelítőleg időszámítás előtt 2700-ból származik. Sőt, a szakértők arra is következtetni tudtak, hogy a maradványok egy fáraóhoz, Szanahthoz tartoztak.

A jelek alapján a férfi kiegyenesedve közel 2 méter magas lehetett. Ebben a korszakban az egyiptomi férfiak átlagos magassága nagyjából 170 centiméter volt, így Szanaht a maga idejében igazi óriásnak számított.

Mivel a fáraók több és jobb minőségű élelemhez jutottak, mint az alattvalók, ezért nem meglepő, hogy magasabbra is nőttek a többségnél. Michael Habich, a Zürichi Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint azonban a majdnem 2 méteres Szanaht így is az eddig ismert legmagasabb uralkodó, a 175 centiméteres II. Ramszesz fölé tornyosult volna.

Vizsgálatukban Habich és kollégái újraelemezték Szanaht állítólagos koponyáját és csontjait. A kutatók a megnyúlt csontokban a gigantizmus egyértelmű jelét fedezték fel. A szakértők úgy vélik, hogy a fáraóé lehet az óriásnövés legkorábbi ismert esete.

A betegségek evolúciós fejlődésének tanulmányozása fontos a mai orvostudomány számára

– mondta Habich.

A korai dinasztiák idejében az alacsony szobrokat kedvelték, hiszen az udvar jelentős része nem nőtt túl magasra. Szanahtot ugyanakkor méltó helyen temették el, ez pedig arra utal, hogy a társadalom nem bélyegezte meg a gigantizmusban szenvedőket.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik