Tudomány

Őseink az alkohol miatt kezdhettek el növényeket termeszteni

Egy új könyv szerint az ember alkohol utáni sóvárgása már az őskőkorszak alatt megjelent. Az italkészítés a nyelv, a művészet és a vallás fejlődését is segíthette.

Patrick McGovern, a Pennsylvaniai Egyetemi Múzeum biomolekuláris régésze úgy véli, hogy az emberiség nem az ételek, hanem az erjesztett italok előállítása miatt kezdett el földműveléssel foglalkozni. A szakember agyagtöredékeken talált maradványokat elemezve ősi borokat és söröket rekonstruált.

Új könyvében McGovern azt írja, hogy az emberek már az őskőkorszak alatt – azaz az első kő- és csonteszközök készítésének idején – is ittak alkoholt. A kutató szerint fajunk látványos fejlődése és a növénytermesztés azért indult meg, mert az alkohol elkészítéséhez gabonára volt szükség.

Az erjesztett italok tudatmódosító hatásukkal megváltoztatják a viselkedést.

Úgy hiszem, hogy ez fontos lehetett a nyelv, a zene, általában a művészetek és a vallás fejlődésében is

– mondta McGovern. A szakember rámutatott: az alkohol világszerte központi elem a szociális interakciókban, hiszen segít a gátlások leküzdésében.

McGovern már egy 2013-as tanulmányában is felvetette, hogy a gabonanövények háziasításának mozgatórugója inkább a sörfőzés, semmint az ételkészítés lehetett.

Új könyvében a szakember azt mutatja be, miként rekonstruált néhány ősi italt. Az első, melyet elkészített a Krisztus előtti 8-7. századi ital, a “Midász érintése” volt. A folyadékot azon molekuláris maradványok alapján hozta létre, melyeket egy törökországi sírban, feltehetőleg Midász király nyughelyén találtak.

A rekonstruált főzetek közt a legősibb egy 9000 éves kínai ital volt, a legkülönlegesebb pedig talán az a 3400 esztendős, közép-amerikai csokoládés, mézes, kukoricás és annattós sör, melyet a szakértő Theobromának nevezett el.

Az ősi népek által használt alapanyagok feltérképezéséhez a kutató különböző lelőhelyekről származó maradványokat elemzett. A leleteken más-más anyagok nyomait – például mézét, árpáét és gyógynövényekét – fedezte fel. McGovern csapatának célja az, hogy minél több összetevőt azonosítsanak, így pontosítva a régi sörök és borok elkészítési módját.

A kutató szerint az italok fontos szerepet töltenek be az életben és a társadalmi kapcsolatokban. McGovern úgy véli, hogy testünk úgy fejlődött, hogy képes legyen befogadni az alkoholt. Az anyag lebontása már a szánkban megkezdődik, és az átalakítás pedig a bélrendszerben és a májban is folytatódik.

Az ember egyébként nem az egyetlen élőlény, amely előszeretettel fogyaszt alkoholt. Számtalan állatról bizonyosodott már be, hogy élvezettel vesznek magukhoz erjedt terméseket.

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik