Tudomány

Katonai delfinek védhetik meg a súlyosan veszélyeztetett vaquitákat

A mexikói kormány bejelentette, hogy szeptemberben egy csapat delfint enged a tengerbe, hogy megpróbálja megóvni az igen rossz helyzetben lévő vaquitákat. A kaliforniai disznódelfinként is ismert élőlények a kihalás szélén állnak, ezért Mexikó mindent megtesz, hogy megvédje az életben maradt példányokat.

A vaquita a világ egyik legveszélyeztetettebb állata, a legutóbbi becslés szerint már csak harminc egyede él a Kaliforniai-öbölben. Bár az állatot nem halásszák közvetlen módon, a helyi halászok kopoltyúhálóiba mégis gyakran belegabalyodnak – ezeket a hálókat egyébként egy értékes, de veszélyeztetett hal, a totoaba halászatához használják.

A természetvédelmi szakértőknek azonban számtalan ötlete van a különleges delfin megóvására. A kutatók terve az, hogy az életben maradt delfineket beterelik egy Mexikói-öbölben található speciálisan védett tengeri menedékhelyre, ahol biztonságban lehetnek az illegális halászattól.

A természetvédők az ötlet megvalósításához meglepő szövetségest találtak: az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét.

Az amerikai hadseregnél ugyanis olyan delfineket képezhetnek ki, melyek képesek megtalálni a vaquitákat. A delfinek általában vízalatti aknák és búvárok felkutatására specializálódnak, az új csapatot azonban arra készítik fel, hogy felismerjék a kistestű rokonaikat, majd a felszínen úszva visszatérjenek a hajóhoz, így jelezve a vaquiták tartózkodási helyét.

A Seal Team 6 nevű csoport delfinjei korábban sikeresen szerepeltek azon a gyakorlaton, melyen jóval gyakoribb barna delfineket kellett keresniük a San Francisco-öbölben. Rafael Pacchiano, a mexikói környezeti miniszter a közelmúltban bejelentette, az állatokat idén szeptemberben a Kaliforniai-öbölben is bevetik. Az is kiderült, hogy a kormány végérvényesen betiltja a kopoltyúhálók használatát az utolsó vaquiták élőhelyének területén.

Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója szerint ez egy fantasztikus és buzdító előrelépés a vaquiták megóvásának érdekében, feltéve, hogy a tiltást valóban betartják, és a helyi közösségek találnak halászati alternatívát.

A mai nap egy fordulópontot jelenthet a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlősének, hiszen a kopoltyúhálók tartós tiltása eltávolítja a vaquitákat érintő egyetlen ismert fenyegetést

– mondta Rickards.

A mexikói kormány két új intézkedése esélyt ad a túlélésre a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfajának.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik