Tudomány

Megbecsülték: ennyit ér a Nagy-korallzátony

Bár a Nagy-korallzátony ökológiai értéke felbecsülhetetlen, a Deloitte Access Economics csapata most mégis megpróbálta megállapítani. A korallzátony a számítások alapján elképesztő összeget, 56 milliárd ausztrál dollárt, azaz nagyjából 117 billió forintot ér.

A Nagy-korallzátonyt elsősorban szépsége, biológiai sokfélesége és a bolygó életében betöltött jelentős szerepe miatt kellene megóvni, sokaknak azonban az anyagi kérdések fontosabbak. Furcsának tűnhet, de ez valóban így van: a zátonyt rengeteg ipari beruházás fenyegeti – például a Carmichael közelébe tervezett szénbánya projektje, amely egyre közelebb áll az elfogadáshoz.

A tervezett bánya több szempontból is veszélyes: nem elég, hogy az itt bányászott szén felhasználásával tovább fog emelkedni a szén-dioxid-kibocsátás, de a lelőhely megnyitásával a Nagy-korallzátonyt érintő hajóforgalom is nőni fog.

Az új becslés azonban megváltoztathatja a döntéshozók véleményét. A számítások alapján ugyanis a tervezett bánya csupán 21,5 milliárd ausztrál dollárt, míg a Nagy-korallzátony 56 milliárd dollárt ér.

Sőt, a csapat az éves jövedelmeket is megállapította: a zátony évente 6,4 milliárd dollárnak megfelelő hasznot termel, a bánya viszont mindössze 203 millió dollárt. A zátony ráadásul a különböző turisztikai létesítményeken keresztül nagyjából 60 ezer embernek biztosít munkát, a bánya ezzel szemben megközelítőleg 10 ezer dolgozónak.

John Schubert, a Nagy-korallzátony Alapítvány elnöke szerint a jelentés egyértelművé teszi, hogy a zátony egy olyan kincs, melyet nem szabad veszni hagyni. Schubert hozzátette, az adatok az egyéneket, vállalkozásokat, alapítványokat és kormányokat mind arra sarkallhatják, hogy ne engedjék elveszni a természet eme csodáját.

Az utóbbi időben a különböző környezetvédelmi szervezetek egyre többet tesznek azért, hogy megakadályozzák a beruházást. Az új tanulmány remélhetőleg jobb belátásra bírja majd a döntéshozókat.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik