Tudomány

Bolgár műholdat szállít a SpaceX pénteken induló rakétája

Késik a következő Falcon 9 rakéta felbocsátása. A SpaceX szerint legkorábban pénteken indítják a szerkezetet.

A vállalat vasárnap jelentette be, hogy késik az eredetileg hétfőre tervezett kilövés. A SpaceX az indítással ismét történelmet ír majd, hiszen az újrahasznosított Falcon 9-en utazik majd Bulgária első geostacionárius pályán keringő kommunikációs műholdja, a BulgariaSat-1. A késés azt is jelenti, hogy a hétvégén 48 óra leforgása alatt két rakétát is útnak indít a cég.

Előbb helyi idő szerint pénteken bocsátanak fel egy Falcon 9-et a floridai Kennedy Űrközpontból, majd vasárnap egy másikat a kaliforniai Vandenberg Légibázisról. A vasárnapi kilövés során egy új rakétát használnak majd, amely tíz műholdat fog az űrbe juttatni. A szatellitek egy magánvállalat, az Iridium új hálózatához tartoznak.

A SpaceX Twitter-bejegyzése alapján a BulgariaSat-1 egy szelephiba miatt csúszik. Egy későbbi posztból derült ki, hogy emiatt a másik kilövés is késni fog, szombatról vasárnapra halasztják.

Ha tartjuk az ütemtervet, 48 órán belül két Falcon 9 is elindul (Cape és Vandenberg) a hétvégén

– áll Elon Musk, a vállalat vezérigazgatójának és alapítójának bejegyzésében.

A BulgariaSat-1-et szállító rakéta jelen állás szerint magyar idő szerint pénteken 20:10-kor, az Iridium műholdjait szállító pedig vasárnap 22:25-kor indul majd.

Musk korábban azt írta, a késés oka a műholdat védő külső borítás egyik sűrített levegős szelepének meghibásodása. Szerencsére az alkatrészből volt biztonsági tartalék, így ki is cserélték. A vállalatnál azonban úgy döntöttek, nem érdemes megkockáztatni a kilövést alaposabb vizsgálat nélkül.

A BulgariaSat-1 felbocsátása lesz a második küldetés, melyhez a SpaceX újrahasznosított rakétát használ.

A bolgár műholdat azzal a Falcon 9-cel szállítják majd az űrbe, mellyel korábban az Iridium első tíz szatellitjét bocsátották fel. A vasárnapi kilövésnél ugyanakkor vadonatúj hordozórakétát használnak majd.

A SpaceX feltehetőleg mindkét eszköz első fokozatát – azaz a legkorábban aktiválódó tolóerő-biztosító egységét – megpróbálja újrahasznosítani majd.

(Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik