Tudomány

Sosem készült ennél látványosabb kép a Rák-ködről

24.hu
24.hu

2017. 05. 11. 18:31

A Rák-köd alighanem a Világegyetem egyik legfigyelemreméltóbb objektuma. A Bika csillagképben található szupernóva-maradványt kialakító robbanást arab és kínai csillagászok figyelték meg, még 1054-ben. Most öt különböző űreszköz adatait kombinálva a szakértők elkészítették az eddigi legrészletesebb képet az nebuláról.
Korábban a témában:

Az Astrophysical Journal-ban megjelent tanulmányban a csillagászok a köd összetett szerkezetét elemezték. A csapat arra jutott, hogy a 6 500 fényévre található felhő struktúrájának egyes ma is látható elemei már a szupernóva-robbanás előtt kialakultak. A kutatók azt is felfedezték, hogy a köd bizonyos részei sokban hasonlítanak azokra a mágneses árkádokra, amelyek a Napon jelennek meg koronakidobódások során.

Gloria Dubner, a Buenos Aires-i Egyetem csillagásza és a tanulmány vezető szerzője szerint a különböző hullámhosszon készített felvételek összehasonlítása új részleteket árult el az objektumról.

Bár a Rákot alaposan tanulmányozták az utóbbi évtizedek során, még mindig sokat kell tanulnunk róla

– tette hozzá a szakember.

A kutatók a VLA (Very Large Array) rádiómegfigyeléseit, a Spitzer űrtávcső infravörös adatait, a Hubble látható képeit, az XMM-Newton műhold ultraviola felvételeit, illetve a Chandra űrtávcső által érzékelt röntgensugárzást kombinálták, hogy elkészítsék a páratlan képet.

Ha ez nem lenne elég, a VLA, Hubble és Chandra mind 2012 novemberében figyelte meg a ködöt, így ezen eszközök szinte egyidejű képet alkottak a nebuláról. Ezen adatokat felhasználva a tudósok megállapították, hogy legalább két forrása van a helyi szinkrotronsugárzásnak – azaz a közel fénysebességgel mozgó elektronok vagy pozitronok által létrehozott sugárzásnak.

A sugárzást feltehetőleg a köd központjában található pulzár hozza létre. A neutroncsillag elképesztően gyorsan forog, másodpercenként 30-szor pördül meg saját tengelye körül. Az elképesztően sűrű és erős mágneses mezővel rendelkező égitest az egykori szupernóvából alakult ki.

A pulzár a Nap tömegének 4,6-szeresét teszi ki, de a becslések szerint csupán 28-30 kilométer átmérőjű. A neutroncsillag valósággal eltörpül az 5 fényév széles nebulában.

A Rák-ködről készült legújabb kép Kép: G. Dubner (IAFE, CONICET-University of Buenos Aires) et al.; NRAO/AUI/NSF; A. Loll et al.; T.Temim et al.; F. Seward et al.; Chandra/CXC; Spitzer/JPL-Caltech; XMM-Newton/ESA; and Hubble/STScI

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.