Tudomány

Patkányok heréit ültették be más patkányok nyakába

24.hu
24.hu

2017. 05. 10. 12:16

A tudomány néha furcsa kísérleteket szül. Egy új vizsgálat során például patkányok heréjét ültették be más rágcsálók nyakába.
Korábban a témában:

A kísérlet elsőre igen bizarrnak tűnhet, valójában azonban rendkívül hasznos.

A PLOS One-ban megjelent tanulmány szerzői szerint a rosszindulatú daganatok kemoterápiája vagy sugárkezelése negatívan befolyásolhatja a hímivarsejtek képződését. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeikkel egy nap elősegíthetik a rákos betegek termékenységének növelését.

Hogy alaposabban feltárják a problémát, a Tokiói Orvostudományi Egyetem kutatói a herék immunológiai kiváltságát kezdték elemezni. Ha egy testrész immunológiailag kiváltságos, akkor képes gyulladás nélkül is tolerálni az antigének támadását.

Mivel a herék csöveiben fejlődő hímivarsejtek génállománya különbözik a szervezet normál sejtjeiétől, a szervezetnek el kell rejtenie a testrészt az immunrendszer elől. Ez persze azt is jelenti, hogy átültetés után a herék ritkán lökődnek ki.

Egy efféle műtétnél éppen ezért elsősorban az operáció technikai része jelent kihívást. A korábbi beavatkozások során olyan módszert használtak, mellyel az eltávolított herék helyére ültették vissza az új szervet. Ezt a technikát ortotopikus heretranszplantációnak (OTT) nevezik.

Az új kísérletben azonban más eljárást alkalmaztak: a herét nem a megszokott helyre, hanem egy másik testrészre – jelen esetben a nyakra – operálták át. A szakértők szerint ez a technika – azaz a heterotopikus heretranszplantáció (HTT) – jóval egyszerűbb és könnyebben megismételhető, mint az OTT.

A műtétet 100 százalékos hatékonysággal végezték el 12 patkányon. A hagyományos módszerrel végrehajtott átültetések ezzel szemben csupán 71 százalékban voltak sikeresek, ezen operációk elvégzésének összesített ideje ráadásul több mint egy órával hosszabb volt.

A HTT műtét alatt három tényezőre kellett igazán figyelni: a hőmérséklet-ingadozásra, a véráramlás zavaraira, illetve a donor ondóelvezetőcsövének befogadótesten kívülre csapolására.

A kutatók úgy vélik, hogy a beteg gyermekek heréjének és mellékheréjének apára vagy testvérre történő át- majd visszaültetése a kezelés előtt segíthet a felnőttkori termékenység megóvásában. A csapat bízik benne, hogy a HTT tökéletesítésévél nagy előrelépést tehet az egészségügy.

Az új kísérlet tehát csak elsőre tűnik abszurdnak, valójában újabb kutatások és technikák kifejlesztésének alapja lehet. Az eredményekkel ráadásul a herék immunológiájának alaposabb megértéséhez is közelebb kerül a tudományt.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.