Tudomány

Patkányok heréit ültették be más patkányok nyakába

A tudomány néha furcsa kísérleteket szül. Egy új vizsgálat során például patkányok heréjét ültették be más rágcsálók nyakába.

A kísérlet elsőre igen bizarrnak tűnhet, valójában azonban rendkívül hasznos.

A PLOS One-ban megjelent tanulmány szerzői szerint a rosszindulatú daganatok kemoterápiája vagy sugárkezelése negatívan befolyásolhatja a hímivarsejtek képződését. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeikkel egy nap elősegíthetik a rákos betegek termékenységének növelését.

Hogy alaposabban feltárják a problémát, a Tokiói Orvostudományi Egyetem kutatói a herék immunológiai kiváltságát kezdték elemezni. Ha egy testrész immunológiailag kiváltságos, akkor képes gyulladás nélkül is tolerálni az antigének támadását.

Mivel a herék csöveiben fejlődő hímivarsejtek génállománya különbözik a szervezet normál sejtjeiétől, a szervezetnek el kell rejtenie a testrészt az immunrendszer elől. Ez persze azt is jelenti, hogy átültetés után a herék ritkán lökődnek ki.

Egy efféle műtétnél éppen ezért elsősorban az operáció technikai része jelent kihívást. A korábbi beavatkozások során olyan módszert használtak, mellyel az eltávolított herék helyére ültették vissza az új szervet. Ezt a technikát ortotopikus heretranszplantációnak (OTT) nevezik.

Az új kísérletben azonban más eljárást alkalmaztak: a herét nem a megszokott helyre, hanem egy másik testrészre – jelen esetben a nyakra – operálták át. A szakértők szerint ez a technika – azaz a heterotopikus heretranszplantáció (HTT) – jóval egyszerűbb és könnyebben megismételhető, mint az OTT.

A műtétet 100 százalékos hatékonysággal végezték el 12 patkányon. A hagyományos módszerrel végrehajtott átültetések ezzel szemben csupán 71 százalékban voltak sikeresek, ezen operációk elvégzésének összesített ideje ráadásul több mint egy órával hosszabb volt.

A HTT műtét alatt három tényezőre kellett igazán figyelni: a hőmérséklet-ingadozásra, a véráramlás zavaraira, illetve a donor ondóelvezetőcsövének befogadótesten kívülre csapolására.

A kutatók úgy vélik, hogy a beteg gyermekek heréjének és mellékheréjének apára vagy testvérre történő át- majd visszaültetése a kezelés előtt segíthet a felnőttkori termékenység megóvásában. A csapat bízik benne, hogy a HTT tökéletesítésévél nagy előrelépést tehet az egészségügy.

Az új kísérlet tehát csak elsőre tűnik abszurdnak, valójában újabb kutatások és technikák kifejlesztésének alapja lehet. Az eredményekkel ráadásul a herék immunológiájának alaposabb megértéséhez is közelebb kerül a tudományt.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik