Tudomány

Mesterséges méhben növesztettek koraszülött bárányokat

Kutatók egy csoportja hatalmas áttörést ért el egy mesterséges méh létrehozásával. Az eszköz alkalmas arra, hogy akár egy hónapon át óvja a koraszülött bárányokat és támogassa a fejlődésüket.

A Philadelphiai Gyermekkórház Magzati Diagnózis és Kezelési Központjának szakértői olyan mesterséges méhet hoztak létre, amely jóval fejlettebb bármelyik korábbi rendszernél. Miután az eszközt három éven át tesztelték, és különböző más szerkezetekhez csatlakoztatták hozzá, a kutatók végül arra jutottak, hogy a legjobb megoldás egy műanyag tasak, illetve az ehhez kapcsolt gázcserélő gép és érzékelő rendszere.

A szerkezet rendkívül jól utánozza a méh környezetét. A tasakban még a magzatvízre emlékeztető, laboratóriumban előállított folyadék is megtalálható. Mivel a fejlődésben lévő magzatnak nélkülözhetetlen a különböző veszélyforrások – például a kiszáradás – elleni védelem, elengedhetetlen a folyadék állandó áramoltatása. A mesterséges méhben emellett a szükséges tápanyagok és növekedési faktorok is jelen vannak.

Mesterséges méh Kép: Children’s Hospital of Philadelphia

Az egészségügy fejlődésének köszönhetően az elmúlt években rengeteget javult a koraszülöttek helyzete – a csupán 23 héttel a fogantatás után megszülető gyerekeknek azonban továbbra sincsenek túl jó esélyei az életben maradásra. Sok koraszülött csecsemőnek ráadásul élete során komoly kihívásokkal kell megküzdenie: az agyi bénulások felének hátterében például épp a koraszülés áll.

Alan Flake, a Nature Communications-ben megjelent új tanulmány vezető szerzője szerint ezen gyermekeknek hídra van szüksége az anyaméh és a külvilág közt.

A szakértő úgy véli, ha sikerülne egy méhen kívüli rendszert létrehozni, melyben akár csak néhány hétig támogatnánk a magzatok fejlődését, drámaian növelhetnénk a koraszülöttek esélyeit.

Az új kísérletben a mesterséges méhet olyan bárányokon tesztelték, melyeknek fejlettségi szintje a 23-24 hetes emberi magzatokénak felelt meg. Az élőlényeket a folyadékkal teli tasakba helyezték, köldökzsinórjukat pedig egy oxigéngenerátorhoz csatlakoztatták, amely az anya placentáját utánozta. Ennek köszönhetően nem volt szükség külső pumpára, a magzat szíve magától keringette a testben a vért.

A bárányokat 28 napig tartották az elszigetelt, teljesen steril környezetben, védve a nyomás- és fényingadozástól. Ezen időszak alatt a magzatok természetes módon növekedtek és egészségesek maradtak, normálisan lélegeztek, mozogtak, kinyitották a szemüket, sőt, még gyapjat is növesztettek.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy tovább fejlesszék a rendszert, és akár az emberi magzatok esetében is használhatóvá tegyék. Nem lehetetlen, hogy az új fejlesztésnek köszönhetően a jövőben sokat javul majd a koraszülöttek helyzete.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik