Tudomány

A NASA szerint öt lépésben érhetjük el a Marsot

24.hu
24.hu

2017. 05. 02. 15:24

A Mars már régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, az űrkutatás korszakában pedig egyre közelebb kerülünk az égitest eléréséhez. Most úgy tűnik, rövid időn belül valóban ember sétálhat a vörös bolygón.
Korábban a témában:

Március végén vált hivatalossá, hogy az Egyesült Államok 2033-ig elküldené az első embereket a Marsra. A NASA nem sokkal később bemutatta eddigi legrészletesebb tervét az égitest elérésére. A szakértők szerint a Marsot öt szakaszban tudnánk megközelíteni.

Jelenleg a 0-ás fázisban vagyunk, mely során a Nemzetközi Űrállomáson folytatnak kísérleteket, illetve a magán űrvállalatokkal történő kapcsolatteremtés zajlik. Az 1-es fázis 2018-2025 közt fog megvalósulni, ekkor tesztelik és lövik ki azokat az SLS rakétákat, melyek később egy új, a Hold közelében található állomáshoz, a Mélyűri Átjáróhoz (DSG) szállítják majd az alkotóelemeket.

Ezek után a harmadik szakaszban, 2027-re az állomáshoz tartozó eszközt, a Mélyűri Szállítójárművet (DST) hozzák létre. Később, 2028-ban vagy 2029-ben beköltözhetnek az űreszközre az első asztronauták, akik 400 napon töltenek majd a DST fedélzetén. 2030-ban a 3-as fázissal töltenék fel a jármű készleteit, ekkor fog megérkezni a Marsra készülő legénység is.

Végül a 4-es fázissal, 2033-ban maga az utazás kezdődik majd meg.

A Mars elérése persze nem lesz könnyű feladat, a NASA ugyanis komoly anyagi gondokkal küzd. Jelenleg az űrhivatal költségvetése az Egyesült Államok teljes büdzséjének 0,5 százalékát teszi ki – összehasonlításképp, az Apollo-program alatt ez az arány bizonyos években 5 százalék felett volt.

A Mars-küldetés létrehozását azonban egyéb akadályok is nehezítik. A vörös bolygóhoz vezető út során kiemelt feladat lesz az űrhajósok fizikai és mentális jólétének megőrzése. Az ellátás szintén komoly probléma lehet, hiszen a levegő mellett megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot is magukkal kell vinniük a kutatóknak a 2-3 éves útra.

Mivel a Holdon túli régiókból lehetetlenség lesz a misszió megszakítása nélkül visszaküldeni a beteg asztronautákat, az egészség megóvása elengedhetetlen. Bár a NASA Hawaiin elvégzett izolációs kísérletei eddig biztatóak, az már most egyértelmű, hogy nem minden űrhajós lesz alkalmas a hosszú út megtételére.

A Mars elérésével kapcsolatban további érdekes kérdés, hogy mit hoz majd az űrszervezetek közt kialakult verseny. A NASA mellett ugyanis a Boeing és a SpaceX is azt tervezi, hogy felkeresi az égitestet. Utóbbi cég jelenleg úgy számol, hogy akár már 2022-ben embert küldhet a bolygóra.

Remélhetőleg a versengés kreatív megoldásokat fog szülni. Amennyiben a magánvállalatok a NASA előtt hoznák létre az utasok védelmét szolgáló eszközöket, az űrhivatal ezen találmányokat felhasználva sokat spórolhatna, és egyéb területek fejleszthetne.

Hogy a nagy megmérettetésből végül melyik szervezet kerül ki győztesen, az emberiség számára végső soron nem is igazán fontos.

(Futurism)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.