Tudomány

Egy japán kutatócsapat lefúrna a földköpenybe

24.hu
24.hu

2017. 04. 11. 06:00

Japán kutatók azt tervezik, hogy felkeresnek egy helyet, melyet még senki sem látott, noha mindenki felette jár. Igen, a földköpenyről van szó.
Korábban a témában:

A japán Tenger- és Földtudományi és Technológiai Ügynökség (JAMSTEC) azt tervezi, hogy 6 kilométeren fúr keresztül az óceáni kérgen, hogy a történelem során először elérje a földköpenyt. A kutatócsapat idén szeptemberben előzetes vizsgálatokat fog végezni Hawaii vizeiben.

Umino Szuszumu, a Kanazava Egyetem kőzettan szakértője szerint a projekt kapcsán vannak még megoldatlan kérdések – az elsődleges probléma a költségek fedezése. A kutató mindenesetre bízik benne, hogy az előzetes felmérés fontos előrelépés lesz, és egy egészen új szakaszt nyithat meg a terv életében.

A program becsült költsége 540 millió dollár, a kivitelező a japán fúróhajókra specializálódott vállalat, a Chikyu lesz.

A szakértők remélik, hogy a projekt a 2020-as évek végén, legkésőbb a 2030-as évek elején meg is kezdődhet.

A csapat nem csak Hawaiinál fog vizsgálatokat végezni, Mexikó és Costa Rica partjait is felmérik majd. Mivel az óceáni kéreg jóval vékonyabb, mint a kontinentális, nem kérdés, hogy a víz alatt kell majd lefolytatni a munkálatokat.

Bár az új projekt igen ígéretesnek tűnhet, fontos leszögezni, hogy korábban számtalan terv bukott már el, amely a földköpeny elérését célozta meg. Az eddigi legígéretesebb próbálkozás az  Oroszország északnyugati csücskénél található Kola-szigeten elvégzett Szupermély Fúrás volt, amellyel 12 262 méter mélységig jutottak. Finanszírozási problémák miatt a projekt 2008-ban idő előtt véget ért.

A korábbi küldetéseket rendszerint anyagi és technológiai problémák akadályozták, a JAMSTEC-nél azonban bíznak benne, hogy a műszaki tudomány eleget fejlődött a hatalmas áttörés eléréséhez.

A földköpeny közvetlen vizsgálata rendkívül fontos feladat lenne, hiszen amit eddig a burokról tudunk, azt csak a földrengéseken keresztül ismertük meg. Még a vulkánokból származó olvadt kőzetek sem biztosítanak tiszta információkat, hiszen a felszín felé haladva ezek alaposan összekeverednek a kéreg anyagaival.

A fúrás egyedülálló lehetőséget biztosítana, mellyel önmagában tanulmányozhatnánk a köpeny összetételét. Egy ilyen elemzéssel alaposabban megérthetnénk a lemeztektonika eddig homályos részleteit, és talán bolygónk történetét is átértékelhetnénk.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.